Primarul Timisoarei reclamat la CNDC pentru “discriminarea tiganilor”

Primarul liberal al Timişoarei, Nicolae Robu, a lansat recent pe Facebook un apel prin care cere ţiganilor să-şi plătească taxele şi impozitele. În acelaşi mesaj, edilul şef recunoaşte că nu a reuşit pentru moment să convingă comunitatea ţiganilor bogaţi să îndepărteze “turnuleţele şi alte elemente kitschoase de pe clădiri”. Postarea de pe reţeaua de socializare nu a rămas fără răspuns, un consilier local social-democrat din Bucureşti şi reprezentant al ţiganilor din capitală, anunţând că va depune o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNDC). 

“Tocmai am văzut pe un post naţional de televiziune un reportaj privind manifestările epatatoare ale ţiganilor. Se spunea, în reportaj – în opinia mea: pe bună dreptate – că noţiunile cele mai dragi ţiganilor sunt cele de “mare” şi “mult”. Asta, în timp ce în background se auzea un cântec în care se spunea că “ţiganii s-au modernizat”. Ei bine, după ce le-am cerut ţiganilor să arate că “s-au modernizat” înlăturându-şi turnuleţele şi alte elemente kitschoase de pe clădiri – e adevărat, fără succes până acum, dar eu înca aştept ca cineva să spargă gheaţa!, le fac acum propunerea ca în loc să arate câţi dinţi din aur au, câţi galbeni, câţi cocoşei, câte ghiuluri, ce maşini, etc., etc., să se laude prezentând în fotocopie adeverinţa cu sumele plătite ca taxe şi impozite, mărită proporţional cu valoarea acestora. Eu le promit că adeverinţa în original le va fi eliberată cu maximă celeritate. Sper că sunteţi de acord cu mine că aşa ceva chiar ar fi o dovadă de “modernizare”!”, a scris primarul Timişoarei pe Facebook. În încheiere, edilul şef îşi îndeamnă fanii să dea “Like” dacă sunt de acord cu posatarea sa intitulată “modernizarea ţiganilor”.

Citiți și:  Efectul Șoșoacă/Antena 3/Poveste reală cu o pirandă „de valoare” internată în spital: Medicul a fost prins între regulamente şi ameninţările pacientei că vine clanul interlop să dea la oase

Petre Florin Manole

După ce apelul edilului şef a fost mediatizat, un consilier local din Sectorl 5 al Bucureştiului, Petre Florin Manole, a anunţat că va cere sancţionarea primarului Timişoarei. ”Poate există romi care fură, poate există români care fură, poate există francezi care fură, dar asta nu înseamnă că toți romii fură sau că toți romii nu plătesc taxe, așa cum a spus domnul primar. Eu plătesc taxe, deci am dreptul să mă simt jignit. Dacă domnul primar ar fi spus ca X-persoana fizică nu și-a plătit taxele, OK puteam să înțeleg. Dar atunci când spune că romii nu plătesc taxe este o generalizare, este o discriminare și este excesiv și îl voi sancționa”.

Plângerea la adresa primarului Nicolae Robu va fi depusă zilele acestea, iar semnatarul ei speră că se vor lua măsuri, cât mai repede: ”Nu mă interesează felul în care este sancționat, mă interesează să se întâmple asta, pentru că eu cred că derapajele pe care persoanele fizice le au in discursuri, și Facebook este spațiu public, conform justiției în România, derapajele acestea trebuie sancționate cel puțin moral”.

Citiți și:  I-ai spus unui gras că e gras? Riști închisoare de la 6 luni la 3 ani. Senatul a votat un proiect de lege anti-discriminare

Petre Florin Manole este absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București şi a lucrat 4 ani pentru Institutul pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel. În 2006 a fondat, împreună cu mai mulți colegi și profesori universitari, Centrul de Studii Rome al Universității din București. În 2009 a devenit membru al Partidului Social Democrat. Din iunie 2012 este consilier local la Primaria Sectorului 5 din București, condusă de Marian Vanghelie, coleg de partid cu Petre Florin Manole şi membru al aceleiaşi etnii.

CNCD este o agenţie a Guvernului României formată în 2001 şi rolul său oficial este combaterea şi sancţionarea discriminării de toate formele din România, inclusiv pe bază de etnie, naţionalitate, vârstă, religie, sex, orientare sexuală, statut HIV, statut social, etc. Cu toate acestea CNDC s-a remarcat în general prin impunerea unei dictaturi a corectitudinii politice în spaţiul public, neavând poziţii energice şi împotriva discriminării românilor din Covasna şi Harghita sau a discriminării pozitive a ţiganilor în defavoarea populaţiei majoritare când vine vorba de locrurile speciale din instituţiile de învăţământ. Sursa: FrontPress.ro 

29 de vizualizări

Susțineți presa independentă. Ne puteți sprijini printr-o donație prin PayPal:

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

LASA UN COMENTARIU