ECONOMICNOUTATI

PRIMĂRIILE AU TRECUT LA SABOTAREA AGRICULTURII: Au sacrificat pășunile pentru panouri solare. Acum vor să se extindă și pe terenurile agricole

Avântul energiilor regenerabile. Sugerarea renunțării la agricultură și creșterea animalelor

50ha 696x391 1

Recent, Consiliul Concurenței a adoptat un discurs similar cu cel al antreprenorilor din domeniul energiei solare și eoliene, cerând extinderea limitei de 50 de hectare pentru aceștia și amplasarea turbinelor eoliene chiar și pe terenurile agricole fertile. Decizia inițială a legislației române a condus deja la sacrificarea pășunilor, în numele crizei energetice, punând astfel în pericol ce a mai rămas din industria zootehnică.

Criza energetică și strategia europeană “Green Deal” au devenit o oportunitate profitabilă pentru actorii din industria energiilor regenerabile. Prin lobby și presiuni, s-a impus o lege care permite transformarea pășunilor în parcuri solare, amenințând astfel existența agriculturii zootehnice din România. Cererile abundente pentru autorizații și conectare la rețea în sectorul energiilor regenerabile indică o afacere extrem de profitabilă, dar acest lucru nu se reflectă într-o scădere a prețurilor pentru consumatori.

Îngrijorarea majoră este că, sub pretextul crizei energetice, suprafețe uriașe de teren, fie ele arabile sau nu, sunt scoase din circuitul funcțional. Pe o suprafață de 50 de hectare, capacitățile fotovoltaice instalate pot genera doar 42 de MWh, cu o producție maximă de 4 MWh. Este evident că panourile solare pot reprezenta o soluție, dar atunci când sunt integrate pe acoperișurile clădirilor, nu pe terenuri vaste, punând în pericol securitatea alimentară a țării.

Sub pretextul exprimării nemulțumirilor antreprenorilor din industria energiilor regenerabile, Consiliul Concurenței a efectuat o așa-zisă analiză a pieței, concluzionând că facilitățile oferite de statul român acestora nu sunt suficiente. Astfel, au solicitat extinderea limitării la 50 de hectare pentru proiectele regenerabile și amplasarea turbinelor eoliene și pe terenurile agricole productive.

Limitarea dezvoltării

Consiliul Concurenței a remarcat că operatorii economici interesați de extinderea capacităților de producție a energiei electrice din surse regenerabile au prezentat argumente tehnice și economice care susțin posibila limitare a accesului pe piață. Aceștia cred că, din punct de vedere economic, conectarea investițiilor în producția de energie electrică din surse regenerabile pe suprafețe de până la 50 ha nu este viabilă în rețeaua de transport de 400 kV.

În plus, această limitare a dus la blocarea procedurilor pentru proiectele de peste 50 de hectare aflate în stadiu avansat de dezvoltare și la creșterea costurilor de construcție pentru proiectele regenerabile. Acest lucru se datorează creșterii costurilor de dezvoltare a proiectelor și a investițiilor specifice pentru conectarea la rețelele de transport și distribuție de energie electrică.

“În cazul în care conectarea depinde de lucrări de întărire a rețelei, viabilitatea economică a proiectelor este afectată semnificativ, iar termenele de finalizare a proiectului sunt întârziate. Producția de energie electrică din surse regenerabile pe terenuri agricole cu suprafețe de până la 50 ha va limita capacitățile de producție la maximum 42 MW în cazul proiectelor solare. Costurile de conectare nu pot fi justificate economic decât în cazul unor proiecte cu o capacitate de cel puțin 200 MW,” a subliniat Consiliul Concurenței.

Dispariția terenurilor agricole

Deși intenția legiuitorului a fost să sprijine și să contribuie la atingerea unor țeluri rezonabile în promovarea surselor de energie regenerabilă, menținând în același timp producția agricolă pe termen mediu și lung, limitarea dezvoltării proiectelor de producție a energiei electrice din surse regenerabile la suprafețe de maxim 50 ha a avut efecte restrictive, conform opiniei Consiliului Concurenței.

Mai mult decât atât, autoritatea de concurență recomandă Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale inițierea demersurilor necesare pentru a permite construirea parcurilor eoliene pe terenurile agricole din extravilan, având calitatea I și II, utilizând în mod dual aceste terenuri pentru a asigura scopul atât în producția agricolă, cât și în producția de energie.

EXEMPLU DE LA PRIMĂRIA COMUNEI PIETROASELE, JUD. BUZĂU:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți, prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

paypal donate button 1

Lasă un răspuns

Back to top button

Dacă ți-au plăcut articolele și dorești să ne susții, orice DONAȚIE este binevenită.

X

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.