fbpx
NOUTATI

Primaria Cluj-Napoca amendata pentru “discriminarea” tiganilor

Primăria Cluj-Napoca este obligată de instanţă să plătească o amendă de 8.000 de lei, dată în noiembrie 2011 de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discrimării (CNDC). Sancţiunea a fost aplicată în urma mutării unor familii de ţigani de pe o stradă din oraş la groapa de gunoi de la Pata Rât.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, ieri, recursul declarat de Primăria Cluj-Napoca împotriva unei sentinţe din februarie 2012 a Curţii de Apel Cluj. Conform Mediafax, decizia instanţei supreme este definitivă.

În decembrie 2010, peste 70 de familii de ţigani, care locuiau ilegal pe strada Coastei din Cluj-Napoca, au fost mutate în apropierea gropii de gunoi a oraşului, de la Pata Rât.

Atunci, la sesizarea Grupului de Lucru al Organizaţiilor Civice (GLOC), CNCD a dispus amendarea primăriei cu 8.000 de lei şi i-a recomandat soluţionarea situaţiei ţiganilor mutaţi. Municipalitatea a contestat amenda în instanţă, iar Curtea de Apel Cluj a respins cererea Primăriei. Ca urmare, recursul a fost judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

w

Grupul de Lucru al Organizaţiilor Civice a fost înfiinţat la Cluj-Napoca special pentru a reprezenta interesele ţiganilor în acest caz. GLOC a coalizat reprezentanţii familiilor din Pata Rât şi activişti stângişti din sfera civică, universitari şi artişti din România şi din străinătate. A fost organizată chiar şi o acţiune de protest în faţa Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, faţă de mutarea ţiganilor.

CNCD este o agenţie a Guvernului României formată în 2001 şi rolul său oficial este combaterea şi sancţionarea discriminării de toate formele din România, inclusiv pe bază de etnie, naţionalitate, vârstă, religie, sex, orientare sexuală, statut HIV, statut social, etc. Cu toate acestea CNDC s-a remarcat în general prin impunerea unei dictaturi a corectitudinii politice în spaţiul public, neavând poziţii energice şi împotriva discriminării românilor din Covasna şi Harghita sau a discriminării pozitive a ţiganilor în defavoarea populaţiei majoritare când vine vorba de locrurile speciale din instituţiile de învăţământ. Sursa: FrontPress.ro 

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.