PRIMA CONCEDIERE PENTRU PUNEREA MĂȘTII SUB NAS

Prima concediere declarată din Spania pentru că nu a purtat masca în mod corespunzător. Judecătoria socială nr. 6 din Santander a validat concedierea disciplinară a unei angajate DIA, angajată în piața de pește, care a refuzat să pună masca corect și, când responsabilul ei și o clientă i-au reproșat, s-a confruntat cu răspunsul responsabilului: „Dacă nu-ți place, pleacă!” la care ea i.a replicat „Dacă vrei, o arnajăm în stradă, fără uniformă.”

Episodul s-a petrecut pe 27 mai. După ce a văzut că vânzătoarea de la raionul de pește purta masca sub nas, o cumpărătoare a mers la responsabilul supermarketului si a reclamat-o. Când ambii au apărut la raionul menționat, vânzatoarea s-a confruntat cu clienta, fără ca cerințele insistente ale responsabilului să servească la calmarea ei. „Dacă vreți, ne vedem pe stradă, fară uniformă”, a repetat angajata cu voce tare, așa cum este înregistrat în relatarea faptelor dovedite ale sentinței. Trei săptămâni mai târziu, a primit scrisoarea de concediere prin care i s-a comunicat concedierea disciplinară.

După cum a afirmat compania, comportamentul lucrătoarei a fost o infracțiune gravă pentru încălcarea reglementărilor de siguranță, care includ utilizarea corectă a echipamentelor de protecție individuală. În plus, aceștia au acuzat o notorie lipsă de respect sau considerație față de public, precum și față de un șef sau coleg. Comportamentele, toate, tipificate în catalogul infracțiunilor din acordul DIA.

Prevenirea riscurilor

Sentința, al cărei conținut este avansat de El Confidencial, susține că acțiunea lucrătorului, care a intentat un proces prin care a solicitat declararea inadmisibilității, trebuie să fie încadrată în cadrul unor infracțiuni foarte grave. Acest lucru, explică textul, pentru că „el furniza servicii cu un produs neambalat, pește, astfel încât reglementările de prevenire a riscurilor profesionale l-au obligat să îl folosească corect, acoperindu-și gura și nasul”. După cererea făcută de manager și client, judecătorul subliniază, nu numai că „ignoră”, dar se adresează celui de-al doilea „pe un ton amenințător”. Fapte care, a decis el, sunt suficient de importante pentru a aplica cea mai gravă pedeapsă de muncă: concedierea disciplinară.

În opinia lui José Luis Peñin, avocat asociat al lui Abdón Pedrajas Littler, deși hotărârea judecătorească „nu stabilește un criteriu general care să poată fi aplicat tuturor încălcărilor muncii de această natură” (adică a nu purta masca corect), cazul „permite afirmarea gravității neascultării unui lucrător atunci când aceasta este legată de prevenirea riscurilor în extinderea maximă”, fie față de restul forței de muncă, fie față de alte persoane implicate. „Astfel constatăm și există relevanța pronunțării, un aspect care servește la combaterea permisivității obișnuite pe care o au instanțele sociale cu comportamentele incorecte desfășurate de lucrători”, conchide avocatul. Sursa: Invictus

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!