“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
ECONOMIC

Prețul real al unui kilogram de carne de porc / Cât se pierde după sacrificare

Prețul real al cărnii de porc: Pierderi după sacrificare și calculul prețului efectiv

bani porci ppa

Porcii vânduți “în viu” cu prețuri între 15 și 25 lei/kg se confruntă cu o pierdere considerabilă după sacrificare, afectând semnificativ costul final al cărnii.

Potrivit informațiilor adunate de “Adevărul”, prețul porcilor crescute pentru sacrificare variază între 15 – 25 lei/kg în diferitele regiuni ale țării. Cu toate acestea, odată ce porcul este sacrificat, imediat după înjunghiere, greutatea sa scade cu aproximativ 15% din cauza scurgerii sângelui.

Procesul de tranșare, pârlire și curățare a porcului aduce o pierdere suplimentară, ajungându-se la o scădere totală a greutății inițiale cu aproximativ 25 – 28%.

Calculând greutatea porcului fără a-l cântări, specialiștii în creșterea porcilor folosesc o formulă simplă bazată pe măsurători, astfel: lungimea porcului (L) și circumferința sa (C). Greutatea aproximativă (G) se determină astfel: G = C x C x L x 69,3. Apoi, greutatea carcasei porcului se obține înmulțind greutatea aproximativă cu 0,72.

De exemplu, pentru un porc cu o greutate inițială de 114 kg, calculul arată că după sacrificare și tranșare, greutatea scade la aproximativ 82 kg, reprezentând o pierdere de 28%.

Acest fapt influențează semnificativ prețul cărnii. Un porc cumpărat la 15 lei/kg ajunge la un preț de aproximativ 21 lei/kg după sacrificare. În același mod, un porc achiziționat cu 25 lei/kg ajunge la 35 lei/kg după procesul de sacrificare și tranșare.

În plus, prețurile pentru diversele părți ale porcului variază considerabil. Șoriciul poate atinge între 50 și 200 lei/kg, în timp ce mușchiulețul de porc poate fi vândut cu valori între 35-39 lei/kg sau chiar 60-70 lei/kg în cazul produselor etichetate “BIO”.

În contextul sacrificării porcului, normele veterinare impun folosirea unor metode care să nu provoace durere sau suferință. După sacrificare, carnea nu trebuie consumată până când medicul veterinar nu confirmă rezultatul negativ pentru Trichinella.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.