Presupusa sinucidere a unui ucigaș de polițiști, cercetată. APADOR-CH nu crede că sângerosul Marcel Lepa și-a pus singur ștreangul de gât!

Moartea criminalului Marcel Lepa, acuzat că a împușcat în gât un polițist din Timișoara, este cercetată de o fundație care luptă pentru pentru respectarea drepturilor omului și care a declanșat o anchetă paralelă cu cea deschisă de autorități. Oficial, bărbatul a sfârșit după ce s-a spânzurat cu cearșaful, însă reprezentanții APADOR-CH nu cred în acest scenariu. Lepa nu este sigurul ucigaș de polițiști găsit spânzurat după ce, inițial, a fost încarcerat singur în celulă.

Originar din Lugoj, Marcel Lepa era considerat un infractor extrem de periculos, specializat în infracțiuni de tâlhărie. Acesta începuse să fure încă de când era mic, după care a devenit tâlhar. Rezident obișnuit al închisorilor acesta a primit condamnări pentru furturi, tâlhării, dar și ucidere din culpă după ce a condus băut și a omorât un pieton.

La un moment dat, Lepa a și evadat din închisoare, dar a fost prons și reîncarcerat. Eliberat condiționat, acesta a recidivat repede și a comis un nou jaf, în timpul căreia a și înjunghiat un tânăr căruia i-a secționat tendoanele de la o mână.

Infractorul era liber când instanța l-a condamnat definitiv la 8 ani și 8 luni. Ca urmare, a fugit imediat, asfel că polițiștii care l-au căutat pentru a-l duce la închisoare nu l-au mai găsit.

Dat în urmărire generală, Marcel Lepa a stat ascuns aproximativ un an, până când anchetatorii au reușit să-l localizeze. Acțiunea pentru prinderea lui s-a făcut, însă, după ureche, iar un agent de poliție s-a grăbit să pună mâna pe fugar înainte să primească întăriri. Înarmat cu un pistol, condamatul l-a împușcat în gât și în piept pe agentul Cristian Amariei.

Cu toate că a fost împușcat la rândul său de colegii lui Amariei, criminalul a reușit să fugă. A fost, însă, găsit câteva zile mai târziu, mai mult mort decât viu, într-o locuință. Lepa avea febră mare și a fost operat de urgență, după care a fost încarcerat penitenciarul din Timișoara.

Potrivit comunicărilor oficiale ale autorităților, în data de 10 iunie 2019 bărbatul s-ar fi sinucis. Aflat singur în cameră, acesta ar fi tăiat pe jumătate cearșaful, în așa fel încât să fie mai subțire și s-a spânzurat cu el, de patul de sus, pe partea dinspre toaletă.

Concluzia anchetatorilor a fost, însă, pusă la îndoială de APADOR-CH, care a declanșat o anchetă paralelă, bazată, în special pe adrese trimise organelor de anchetă.

Un caz similiar s-a înregistrat și la Botoșani
În acest sens, există un răspuns al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, în care se arată că procurorii au deschis un dosar penal care privește infracțiunea de ucidere din culpă, în vreme ce Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a răspuns că, odată cu acest caz a fost aprobată măsura inițierii demersurilor necesare astfel încât, deținuții considerați vulnerabil, care prezintă risc de suicid, să fie monitorizați video.

Marcel Lepa nu este singurul ucigaș de polițiști care a murit spânzurat după ce a fost închis singur în cameră. Un caz similar s-a înregistrat și în 2017, când Ion Beșa, un tânăr în vârstă de 23 de ani l-a înjunghiat mortal, în gara din Burdujeni, județul Botoșani, l-a înjunghiat cu bestialitate pe agentul Sorin Vezeteu. Moartea polițistului a provocat o mare emoție publică, iar la înmormântarea acestuia au participat peste 2.000 de de oameni.

Închis singur în cameră, într-o celulă a Penitenciarului Botoșani, Beșa a murit spânzurat la fel ca și Marcel Lepa, iar concluzia finală a anchetatorilor a fost că acesta s-a sinucis, în ciuda faptului că mama criminalului a reclamat faptul că, în mod sigur, fiul ei a fost executat.

Sursa: gandul.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *