Presedintele Parlamentului Ungar cere AUTONOMIA maghiarilor in Transilvania

ungur-presedinte

Liderii comunităţilor maghiare din ţările vecine Ungariei trebuie să intensifice eforturile pentru autonomie, a declarat sfidător la sfârşitul săptămânii trecute Laszlo Kover, preşedintele Parlamentului ungar. Acesta a fost prezent duminică la Rimetea (judeţul Alba), unde a inaugurat un centru cultural maghiar finanţat de Duna TV.

Laszlo Kover a notat că membrii naţiunii maghiare, divizaţi prin Tratatul de la Trianon de la sfârşitul Primului Război Mondial, au dreptul de a trăi într-o singură entitate, în cadrul Uniunii Europene, anunță Mediafax. “Există diverse forme de autonomie în Uniunea Europeană care oferă posibilitatea unei autodeterminări”, a explicat preşedintele Parlamentului ungar, oferind exemplul suedezilor din Finlanda, al finlandezilor din Suedia, al bascilor şi catalanilor.

Kover a amintit că premierul Viktor Orban a vorbit de mai multe ori despre existenţa “problemei maghiare” la nivel european, explicând că primul-ministru vrea să semnaleze intenţia Guvernului de la Budapesta de a pune un accent mai mare pe acest subiect la nivel internaţional.

Citiți și:  [ Alegeri parlamentare 2020: Boicotul a dus la o victorie istorică a UDMR ]

“Acest lucru necesită o situaţie economică adecvată în Ungaria, iar foarte multe depind şi de disponibilitatea liderilor comunităţilor maghiare de a trata cu seriozitate obiectivele strategice”, a insistat Laszlo Kover.

“Maghiarii din Transilvania au nevoie de mai multă susţinere din partea liderilor locali, dar şi din partea liderilor politici ungari”, a subliniat oficialul ungar.

Laszlo Kover a făcut aceste declaraţii cu ocazia inaugurării unui centru cultural maghiar, cumpărat şi restaurat de postul Duna TV, în localitatea Rimetea, aminteşte Digi 24.

Oficialul de la Budapesta nu este la prima provocare de acest fel. Poate fi amintită astfel prezenţa sa în luna ianuarie la Târgu-Mureş, la comemorarea a 250 de ani de la Masacrul de la Siculeni (când 400 de secui au murit înfruntând reforma militară austriacă), atunci când Kover Laszlo a declarat  că “pentru obţinerea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc este importantă convingerea comunităţii româneşti de beneficiile acesteia”.

Citiți și:  Dezvăluiri incredibile din culisele Parlamentului: 'Se practică fals în semnătură'

“Daca îi veţi convinge pe români că autonomia Ţinutului Secuiesc nu este o pierdere, ci un câştig pentru România, dacă îi veţi convinge că autonomia secuilor va asigura o îmbunătăţire a nivelului de trai pentru toata lumea, atunci ei înşişi vor porni într-un marş pentru obţinerea ei”, a declarat Kover la vremea respectivă, citat de Magyar Nemzet. Sursa: FrontPress.ro

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
julian daniel
julian daniel
6 ani in urma cu

sa ne lase in pace unguri sa isi vada de gunoiu din tara lor si de extremisti lor . trasilvania ie pamant romanesc . afara cu unguri din tara