Președintele Europol: Politicienii își cumpără voturi cu bani de la clanurile de interlopi

Clanurile de interlopi au un mod de organizare foarte eficient și afaceri prin care rulează sau albesc sume importante, iar când ajung la un anumit nivel cumpără protecție și influență de la oamenii din zona politică, spune președintele sindicatului polițiștilor Europol, Cosmin Andreica, într-un interviu oferit Spotmedia.ro.

Cosmin Andreica susține că există și „este evidentă” o complicitate între clanurile de interlopi, partide și Poliție.

„În momentul în care aceste grupări ajung la un anumit nivel, ele vor să cumpere influență. Influența o cumpără de la oamenii din zona politică, pentru că aceștia, prin clientela lor politică, pe care o au plasată în instituțiile publice și în autoritățile statului, reușesc să controleze anumite segmente”, subliniază Andreica.

„Evident este și că în Poliție avem în continuare o influență excesivă, anormală, a politicului în ceea ce privește numirea pe funcțiile de conducere, și avem nenumărate exemple. Și atunci, în momentul în care partidele își pun oamenii în funcții, vorbim despre o complicitate fără echivoc.

Ea poate fi dovedită și dacă ne uităm în istoricul instituțional: În momentul în care se schimbă partidele politice la conducerile unor instituții (prefectură, consiliul județean etc) sau la nivel înalt (Parlament, Guvern), vedem și schimbările din funcțiile de conducere, de multe ori vin la pachet. Și atunci e clară și influența pe care o generează acești șefi la nivelul subalternilor – transmit niște mesaje subliminale, indirecte, că anumiți oameni sunt protejați pentru că fac parte dintr-un anumit partid, indiferent de culoarea acestuia, chiar nu contează. Așa avem și polițiști timorați, chiar descurajați să își facă datoria”, spune președintele sindicatului Europol.

Întrebat ce câștigă politicienii din protecția pe care o oferă clanurilor de interlopi, Cosmin Andreica a explicat: „Politicienii câștigă bani. Politicienii primesc la sacoșă sau la pachet importante sume de bani, prin intermediul cărora, iată, în trecut își finanțau campania electorală. Iar pentru viitor, pentru că ne digitalizăm și ne adaptăm la vremurile pe care le trăim, vedem că s-au adaptat și politicienii, în sensul că investesc foarte mult în zona de social-media pentru a se promova”.

„Apoi, folosesc acești bani de la grupările infracționale pentru a plăti oamenii să vină la vot, mai ales în zonele sărace și în zonele rurale, pentru că în orice societate unde vorbim despre o lipsă de educație sau de un nivel scăzut al educației e clar că vorbim și despre un risc mult mai mare de a compromite sau de a manipula oamenii, electoratul. Cam acestea sunt beneficiile financiare pe care le au politicienii din partea grupărilor infracționale”, a adăugat Andreica.

Vezi: SCANDAL IN M.A.I.: Întâlniri de taină în biserică între şefii Poliţiei şi membrii familiei Duduianu

Cosmin Andreica, liderul sindicatului poliţiştilor Europol, a declarat recent că există o „frustrare” în rândul poliţiştilor în legătură cu prezenţa forţelor de ordine la priveghiul interlopului Emi Pian, din clanul Duduianu, ucis săptămâna trecută.

„Ţin să vă mărturisesc că, inclusiv pe grupurile de poliţişti, a fost o mâhnire după ziua de ieri, a fost o frustrare şi a fost o revoltă din partea poliţiştilor. A fost inacceptabil să vedem acel ‘spectacol’, în care zeci de membri ai forţelor de ordine n-au făcut altceva decât să asigure protecţia unei familii de interlopi. Întrebare mea este ce încearcă autorităţile să transmită prin astfel de gesturi? Am văzut că autorităţile le-au pus la dispoziţie celor care participă la această ceremonie măşti şi dezinfectant, în condiţiile în care ei în continuare încalcă legea, fiind un număr mai mare de 50 de persoane la acel eveniment privat, aşa cum a fost el denumit. Noi suntem nemulţumiţi şi frustraţi de această atitudine, pentru că în momentul în care colegii noştri vor fi puşi în situaţia de a aplica legea, cetăţenii le vor arunca în faţă aceste exemple”, a spus Cosmin Andreica.

Vezi: Surse din Poliție: Șefii se tem că au fost înregistrați de clanul interlop în biserică. Percheziții cu cântec

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *