Presa Austriaca: Comunistii de tranzitie, autointitulati social-democrati, au revenit la putere in Romania

Intr-un articol despre umbra totalitarismului asupra prezentului, publicatia austriaca Die Presse propune o analiza a situatiei politice din tarile est-europene.

„Deficientele democratice in multe dintre tarile est-europene sunt o urmare a neprelucrarii trecutului fascist si stalinist”, explica istoricul Marci Shore, pentru Die Presse.

„Revolta a maselor impotriva Guvernului in Ucraina, militie fascista pe strazi in Ungaria; un neonazist la varful administratiei regionale in Banska Bystrica, Slovacia; comunisti de tranzitie, autointitulatii social-democrati, care au revenit la putere in Romania; neliniste de luni bune in Bulgaria; un Guvern laudat la nivel international pus in pericol de nationalisti in Polonia; alegeri prezidentiale in Cehia influentate de castigatoarea carte sovinista a decretului Benes.

Citiți și:  Uf, biata proastă, stă pe ciuci și se cacă-n glastră!

Peste tot in Estul Europei, realizarile tranzitiei de dupa 1989 sunt puse in pericol. Ce se intampla?”, se intreaba jurnalistii austrieci.

„1989 nu este finalul unei povesti. 1989 nu a fost triumful liberalismului, ci infrangerea comunismului. Ea nu a venit fiindca toti incepusera sa vada lumina liberalismului din Vest.

Nu este suficient sa spunem ca oamenii s-au rupt de marxism si fascism si traiesc acum intr-o lume hiper rationala. Oamenii au avut nevoie de mituri, ca vietile lor sa capete un sens. Liberalismul este atat de subtire din punct de vedere existential, incat nu poate duce povara blestemului unui trecut totalitar, un lucru evident in Estul post-comunist al Europei”, raspunde istoricul Marci Shore.

Citiți și:  Asta este o pesedistă rămasă repetentă la 45 de ani, în clasa a XI-a! PSD a promovat-o consilier județean, în locul unui prodecan!

Cat priveste speranta tarilor din Estul Europei, ea consta in noua generatie, in opinia istoricului. „Oamenii tineri, neformati de acest sistem, nu sunt afectati de combinatia de complex de inferioritate si falsa superioritate a generatiilor mai in varsta”, a incheiat Shore.

Sursa: Ziare.com

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile