Premierul Orban a ajuns la limita rabdarii! Ce decizie a Parlamentului l-a infuriat

Ludovic Orban s-a enervat maxim după ce Parlamentul a luat o decizie pe care el spune că o va ataca la CCR. În plus, premierul a susținut că o astfel de măsură nu a mai existat de cel puțin 30 de ani.

Premierul Ludovic Orban a explodat după ce deputații au luat o măsură fără precedent. Aceștia au adoptat proiectul de lege potrivit căruia data alegerilor parlamentare va fi stabilită de Legislativ, prin lege organică, nu de Guvern.

Reacția premierului a fost una extrem de virulentă, acesta amenințâmnd că va ataca la Curtea Constituțională.

„Nu-mi amintesc ca în 30 de ani parlamentarii să stabilească data alegerilor. Parlamentarii sunt parlamentari în funcție. Interesul lor este să rămână cât mai mult în funcție. (…) Această decizie a Parlamentului este rezultatul deciziei CCR, care a zis că poate să stabilească data alegerilor și Guvernul și Parlamentul. Pronunțarea a fost legată de alegerile locale, acum situația este diferită. (…) După părerea mea este un conflict de interese. (…) Analizăm cu constituționaliștii noștri temeiul atacării la Curte”, a spus Orban.

În urmă cu o zi, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat legea potrivit căruia data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, organizate ca urmare a expirării actualului mandat al Parlamentului, se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înainte. Au votat “pentru” 180 de deputaţi, 26 au votat ”împotrivă”, iar 61 s-au abţinut.

Proiectul de lege privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, prevede că prin derogare de la legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor ce vor fi organizate ca urmare a expirării mandatului Parlamentului, aflat în curs de exercitare la data intrării în vigoare a aceste legi, se stabileşte prin lege organică cu cel puţin 60 de zile înainte.

Proiectul de lege a fost adoptat, tot luni, de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *