„Pregătiți-vă pentru o potențială catastrofă”. Avertismentul expertilor privind o noua varianta COVID

Un val de infecții cu COVID cauzate de subvarianta BA.5 a atins apogeul. În întreaga lume, apar noi cazuri și spitalizări, însă numărul deceselor este în scădere. Un alt val este aproape inevitabil, având în vedere că noile variante și subvariante ale Covid se transformă, concurând între ele pentru dominație și căutând noi căi de transmitere.

Este și motivul pentru care oamenii de știință spun că trebuie să ne așteptăm la orice. Dacă avem noroc, o formă ușoară a virusului va ieși învingătoare în această „competiție”. Astfel, vom câștiga timpul necesar pentru a ne pregăti de o formă mai rea a virusului, care, mai devreme sau mai târziu tot va veni, scrie Daily Beast.

Trebuie să ne așteptăm la lucruri imprevizibile
”Tot ce am învățat din această pandemie este că trebuie să ne așteptăm la lucruri imprevizibile”, a declarat Cindy Prins, epidemiolog la Universitatea din Florida, pentru sursa citată.

BA.5, subavariantă a variantei Omicron, era încă dominantă când epidemiologii începuseră deja să caute versiunea posibilă a COVID, după BA.5. Și s-au identificat două posibilități.

Citiți și:  OMS, anunt de ULTIMA ORA. Cere guvernelor să reintroducă masuri contra COVID-19

Cea mai optimistă dintre aceste posibilități ar fi apariția unei alte forme Omicron, o subvariantă pe care sistemul nostru imunitar să o recunoască și să știe să o învingă. Cel mai pesimist scenariu ar fi cel al unei variante nou-nouțe, care să eludeze anticorpii dați de vaccinuri sau de infecții anterioare.. O variantă pi, rho sau sigma.

Virusul a găsit întotdeauna o modalitate de a supraviețui
Ambele scenarii sunt posibile. Singurul lucru pe care experții nu îl anticipează este că noul coronavirus va dispărea complet. ”Virusul a găsit întotdeauna o modalitate de a supraviețui”, a declarat John Swartzberg, profesor de boli infecțioase și vaccinologie la Școala de Sănătate Publică a Universității din California-Berkeley. „Nu văd nimic care să sugereze că nu va continua să facă asta”, adaugă el.

Noul val COVID-19 se va acumula în această iarnă
„Dar dacă va urma o varianta ca pi, rho sau sigma, pregătiți-vă pentru o potențială catastrofă”, afirmă Anthony Alberg, epidemiolog la Universitatea din Carolina de Sud.

Dacă ultimele 32 de luni pot fi considerate un indiciu, următorul val COVID-19 se va acumula în această iarnă. Singura variabilă este forma virusului. Va fi următoarea formă dominantă a SARS-CoV-2 a patra subvariantă majoră a Omicron sau va fi o variantă complet nouă?

Citiți și:  OMS, anunt de ULTIMA ORA. Cere guvernelor să reintroducă masuri contra COVID-19

„Zborul imun”, un scenariu de coșmar când vine vorba de viruși
Distincția este foarte importantă. Toate subvariantele Omicron au anumite mutații- cheie, în special în jurul proteinei spike a virusului, partea agentului patogen care o ajută să se prindă și să ne infecteze celulele. Cu fiecare variantă nouă, există șansa ca aceasta să se schimbe atât de mult încât anticorpii să nu o mai recunoască.

„O schimbare genetică majoră ar crește semnificativ capacitatea sa de a infecta oamenii, indiferent de starea de vaccinare și de infecțiile anterioare”, a spus Alberg.

Epidemiologii numesc acest lucru „zbor imun” și este un scenariu de coșmar când vine vorba de viruși.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.