Pregatiri de razboi? China trimite un avertisment SEVER Statelor Unite

China transmite un avertisment sever Statelor Unite și declară că va recurge la „orice măsură necesară”. Avertismentul, care nu exclude „recurgerea la forță”, vine pe un subiect foarte sensibil pentru Beijing și administrația Biden.

Incursiunea recentă a unor avioane militare chineze în strâmtoarea Taiwan constituie un “avertisment sever” la adresa SUA şi a “separatiştilor taiwanezi”, a avertizat miercuri Beijingul, insula constituind un dosar ultrasensibil între China şi administraţia Biden, potrivit Associated Press.

Zece avioane de vânătoare şi bombardiere chineze, număr neobişnuit de ridicat, au pătruns sâmbătă şi duminică în zona de identificare a apărării antiaeriene (Adiz) a Taiwanului – la circa 200-250 km de coastele taiwaneze.

Sprijinul SUA pentru Taiwan rămâne solid
Washingtonul a asigurat Taipei că sprijinul SUA pentru Taiwan rămâne “solid ca o stâncă” şi cere Beijingului “să-şi înceteze presiunile militare, diplomatice şi economice” asupra insulei.

“Aceste exerciţii militare în strâmtoarea Taiwan urmăresc să ne apere cu fermitate suveranitatea”, a reacţionat miercuri Zhu Fenglian, purtătoarea de cuvânt a Biroului pentru afaceri taiwaneze, organism al guvernului chinez. “Este un avertisment solemn dat puterilor străine, cu scopul ca ele să-şi înceteze ingerinţele, dar şi forţelor separatiste taiwaneze, pentru ca acestea să pună capăt provocărilor lor”,a spus ea.

Taiwanul, cu 23 de milioane de locuitori, este condus din 1945 de un regim (“Republica China”), care s-a refugiat pe insulă după victoria comuniştilor în China continentală în 1949 în urma războiului civil chinez.

China consideră teritoriul o provincie a sa
Republica Populară Chineză, cu capitala la Beijing, consideră acest teritoriu ca fiind una din provinciile sale şi ameninţă să recurgă la forţă în caz de proclamare oficială a independenţei insulei, notează AFP.

Washingtonul a decis în 1979 să recunoască regimul comunist ca unicul reprezentant al Chinei.

Dar SUA întreţin de atunci o relaţie ambiguă cu Taiwanul, rămânând aliatul acestuia cel mai puternic şi continuând să-i furnizeze arme. Întrerupând acest statu quo, administraţia Trump şi-a înmulţit contactele oficiale cu insula în timpul mandatului său.

China avertizează că va recurge la toate măsurile necesare
Această tendinţă ar putea continua sub preşedinţia lui Joe Biden: reprezentanta taiwaneză în SUA a fost invitată la învestitura noului preşedinte american, ceea ce constituie o premieră după 1979.

“Nu promitem să abandonăm recurgerea la forţă şi ne rezervăm posibilitatea de a lua toate măsurile necesare” împotriva Taiwanului, a avertizat purtătoarea de cuvânt a Beijingului.

Relaţiile dintre Beijing şi Taipei s-au tensionat de la sosirea la putere în 2016 a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, realeasă în 2020, al cărei partid militează în mod tradiţional pentru independenţa oficială a insulei.

În pofida tensiunilor, economiile Chinei continentale şi Taiwanului rămân strâns legate şi cetăţenii lor pot circula liber în cele două teritorii, utilizând un permis de trecere.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *