Povestiti copiilor si ce N-AU pierdut

Din ce in ce mai des dau nas in nas cu pustani care habar nu au ce insemna comunismul dar sunt convinsi ca atunci a fost mai bine. Si asa-mi dau seama multi parinti nu povestesc celor tineri si partile negative ale comunismului. Da, era bine atunci… Iti dadea statul casa, serviciu, munceai sau nu, salariul tot ti-l luai la timp. Fericire, frate! Dar…

 

Dar magazinele erau goale. Aveai bani, dar nu nu aveai ce cumpara cu ei. Da, te descurcai de ceva mancare, ca aveai o pila, un prieten, un neam la tara… Aveai caldura si iti permiteai sa o platesti. Dar aveai caldura doar cand ti-o dadea partidul. Si partidul nu prea ti-o dadea. Aveai televizor, dar nu te uitai la ce voiai tu ci la ce voia partidul. Aveai o gramada de libertate, puteai sa faci tot ce te lasa partidul… Erai racordat si la curent electric, iti permiteai lejer factura, dar asta nu inseamna ca-l aveai cand voia muschiul tau. Si la curentul electric vreau sa ajung.

Acum cateva ore am stat de vorba cu un copilas din asta, nascut prin ’98, care stia el ca pe vremea comunismului era mai bine. Asa ca m-am apucat sa-i explic ca nu era chiar atat de roz situatia pe vremea aia. Si, cand am ajuns la partea cu “nu aveam curent decat cu portia ca pica fix cand aveai nevoie de el”, mi-a zis:
“Asta da, e naspa. Iti taia curentul, iti pica si internetul, nu?”

Citiți și:  Implicarea lui George Soroș în lovitura de stat de la 1989

Si atunci mi-am adus aminte de copilul lui Calin, copil care l-a intrebat pe tac-su ce fel de tableta a avut cand era el copil. Asta-i generatia care nu stie prin ce-au trecut parintii. Generatia care nu plangea cand vedea ca altcineva are o jucarie mai frumoasa, si nu pentru ca nu si-o permitea ci pentru ca nu se gasea. Generatia care n-a stat la coada pentru un cofraj de oua sau o sticla de ulei. Generatia care vede acum PSD-ul ca pe o salvare, pentru ca nu stiu ca-s fostii comunisti.

Iar aici e o problema. Romanii sunt in pragul disperarii, au uitat problemele cu Securitatea, cu cozile, cu frica, cu ratiile. Si au devenit nostalgici. Nea Ion isi ia plodul in brate si-i spune ca era mai bine atunci, ca iti venea salariul la timp, ca aveai unde munci, statu iti dadea casa… Era bine. Dar nu-i spune si restul. Atunci copilul ce sa inteleaga?

Citiți și:  Implicarea lui George Soroș în lovitura de stat de la 1989

Ca doar nu se uita pe programele de stiri unde mai sunt unii care zic cat de nasol era, copilul se uita pe UTV, MTV, KissTV samd. Acolo nu se vorbeste de comunism si, implicit, nu are de unde sa afle ca pe vremea comunistilor nu existau programele astea sau ca nu aveau parintii lor acces la ele.

Asa ca povestiti copiilor si ce N-AU pierdut, nu doar partile pe care le considerati voi bune in comunism. Spuneti-le ca n-ati avut internet, tablete, smartphone-uri samd. Si nu pentru ca nu ati fi vrut sau nu vi le-ati permis ci pentru ca nu existau si, chiar daca ar fi existat, nu ati fi avut voie sa le folositi.

Spuneti-le asta si apoi hai sa vedem daca mai voteaza cu fostii comunisti.

 

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile