Povestea tânărului care acuză polițiștii că l-au bătut cu bastoanele, ca pe vremea Miliției

24-batut-cu-urme-de-catuse-465x390

Marian Duță a fost lovit cu pumnii, picioarele și cu bastoanele de agenți ai Secției 5, pe motiv că ar fi dat muzica tare. Martorii spun că echipajele ar fi încurcat adresele. Cazul este cercetat de procurori.

Un tânăr din cartierul bucureștean Chitila susține că a avut parte de un weekend ce amintește de vremurile întunecate ale Miliției comuniste. Marian-Gabriel Duță (34 de ani) acuză că a primit o bătaie soră cu moartea din partea unor polițiști de la Secția 5, din Capitală. Apoi, ca în bancurile de odinioară, agenții au întocmit un proces verbal și l-au amendat cu 500 de lei, pentru că tulbura ordinea și liniștea publică pe stradă.

Așa cum au povestit, pentru „Evenimentul zilei”, martorii acestui incident, agresiunea a avut loc chiar în curtea casei, fără ca agenții să aibă mandat de intrare în locuință. Tânărul a făcut plângere penală împotriva agenților bătăuși și a fost audiat, luni, în prezența avocatului său, Răzvan Pătrașcu.

„Vine Poliția!”

Agresiunea reclamată de Duță a avut loc în dimineața zilei de 20 septembrie. „Abia venisem dintr-un club cu prietena mea, cu un băiat și cu două fete. Era în jurul orei 5.30. Pe la 6.30, ne-am trezit cu mai mulți polițiști la ușă”, ne-a relatat Duță.

Tânărul a spus că, văzându-i că intră peste el în casă, le-a cerut să se legitimeze și i-ar fi întrebat dacă au mandat. „Nu ne trebuie mandat”, i-ar fi răspuns unul dintre subofițeri. „I-am întrebat cu ce drept intră și i-am rugat să iasă afară. Am luat buletinul, să ies cu ei la poartă. Nu am mai apucat. M-au scos în curte, mi-au pus cătușele și au început să mă lovească. Atunci mi-a căzut buletinul”, a continuat să ne povestească tânărul. Când i-a întrebat ce au cu el, agenții i-ar fi spus că „e șmecher și recalcitrant”. La vederea scenei, Ramona (27 de ani), prietena tânărului, a început să țipe. „Îi cărau pumni și picioare. Unul dintre polițiști m-a băgat, cu forța, în cameră, și a închis ușa”, a povestit Ramona. Sora lui Duță, Carmen Rafira (22 de ani), se afla într-o altă cameră. „Am ieșit și l-am văzut pe fratele meu la pământ, cu fața în jos. Un polițist era cu genunchiul pe el și îi dădea pumni, iar alții îl loveau cu picioarele”, ne-a zis, șocată, tânăra.

„M-au bătut în Secție”

Martorii acestui incident spun că în curtea din Cartierul Chitila au pătruns „8-9 polițiști”. Vecinii ne-au relatat că, în noaptea de 19 spre 20 septembrie, la o casă din apropiere a fost un botez și a cântat muzica toată noaptea. Cineva a sunat la 112 iar polițiștii au venit la domiciliul lui Duță. „Eu nu am auzit muzică la ei, decât țipetele Ramonei. Cred că au încurcat adresele”, susține Nora, o femeie de 66 de ani, Duță a mai povestit că a fost încătușat cu două perechi de cătușe și a fost înghesuit într-o mașină a Poliției, unde a fost lovit din nou. La Secția 5, ar fi urmat o altă serie de lovituri și cu bastonul. La finalul corecției, un polițist, Marius Anghel, a întocmit un proces verbal prin care tânărul a fost amendat. Pe document, Duță a scris: „Am fost luat cu forța din domiciliu”. Tânărul s-a dus, apoi, la INML pentru a-și scoate certificatmedico-legal. Medicii de la două spitale au constatat urme de agresiune: policontuzii, traumatism cranio-cerebral, contuzie coloană vertebrală, contuzie toraco-abdominală.

Anchetă la Poliție

Reprezentanții Poliției Capitalei ne-au transmis că ofițerii de la Control Intern au declanșat o anchetă, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul Sectorului 1, care au început urmărirea penală pentru faptă. Polițiștii spun că, în dimineața zilei de 20 septembrie, mai mulți vecini de-ai tânărului au sunat la 112, pe motiv că era dată muzica tare. Un echipaj al Secției 5 s-a deplasat acasă la Duță și i-ar fi cerut să se legitimeze. Tânărul ar fi refuzat și a fost condus la Secția 5 Poliție. Acolo, a fost amendat și a plecat acasă. Răzvan Pătrașcu (foto), avocatul lui Marian Duță, a precizat: „Am depus plângere penală pentru violare de domiciliu, lipsire de libertate în mod ilegal și purtare abuzivă. Plângerea este cercetată de Secția 1, care s-a sesizat și din oficiu pentru purtare abuzivă”. – Sursa: Evenimentul Zilei

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

2 comentarii

  1. Nu ce comentez eu e important. Vreau să știu ce se va întâmpla mai târziu. Cum au fost sancționați polițiștii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *