Postarea care a INGROZIT ROMANIA. Iata cine a anunțat cutremurul de azi-noapte inca din luna August

Un cutremur de 5.8 pe scara Richter a zguduit, azi-noapte, întreaga zonă de sud-est a țării. O pagină de Facebook a devenit celebră în numai câteva ore după ce administratorii ei ar fi prezis mișcarea seismică de azi-noapte încă de acum mai bine de două luni.

La scurt timp după ce unda de șoc a trecut, pe Facebook au apărut primele postări referitoare la cutremur. Oamenii s-au întrebat de ce sistemul RO-ALERT nu i-a notificat în legătură cu un posibil pericol. Imediat, pe rețeaua de socializare a început să circule o postare datată „15 august 2018” în care se face referire clară la un seism ce ar putea avea loc chiar în această perioadă.

Pagina Seismic Center – Predicție și Alertă Cutremur a devenit, astfel, RO-ALERT-ul pe care și-l doreau românii. Postarea s-a viralizat, sporind misterul, deși nimeni nu poate spune pe baza căror calcule a fost făcută predicția, dacă postarea este reală sau este doar o farsă.

E vorba de calcule făcute din timp, studii începute cu mult timp in urmă. E vorba de matematică. De fizică. De inteligență (care e condamnată de cei ce nu o au). E simplu de fapt. Urmăriți postările din trecut ale paginii. Nu e antedatat. Aveți la postare și câteva comentarii din ziua respectivă drept dovadă.”, a comentat Nina M. la postarea care a stârnit mii de reacții.

Cutremurul de azi-noapte este cel mai mare înregistrat în 2018 și vine la aproape două săptămâni de la cel mai amplu exercițiu de simulare a unui seism în România.

În această dimineață, Raed Arafat a anunțat de ce nu se primesc alerte prin sistemul RO ALERT într-o astfel de situație:

În primul rând, este foarte greu de prezis. Chiar dacă vine o informare cu 10 secunde înainte, riscul de a induce panică este foarte mare. Din cauza aceasta, nu putem să îl folosim astfel, deși avem planuri în viitor, însă doar după ce identificăm partea de folosire a populației, care nu trebuie să intre în panică și să fugă pe scări sau la lift.”, a explicat Raed Arafat, care a mai precizat că sistemul nu este proiectat să anunțe și cutremurele.

VEZI SI: Cutremur 28 octombrie 2018. Cum arată unda seismică și lista orașelor afectate

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Citiți și:  Val de cutremure, în România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.