Ponta îi declară război total lui Dragnea. Greșeala liderului PSD îl va lovi în plin

Într-un interviu acordat pentru G4media, fostul premier Victor Ponta a declarat că în prezent, se poartă negocieri cu privire la afilierea politică a Pro România la partidul Socialiștilor Europeni (PES).

De asemenea, președinte Pro România a mai punctat că în cazul în care negocierile cu PES vor da greș, alternativa o reprezintă familia politică ALDE, din care face parte și partidul lui Tăriceanu. Totuși, Ponta a spus că afilierea la ALDE reprezintă numai o variantă de rezervă.

În interviu, Ponta subliniază că înghețarea relațiilor relațiilor PES cu PSD este o oportunitate pentru Pro România, a cărui strategie acum este de a-i convinge pe social-democrații europeni că poate lua locul formațiunii conduse de Liviu Dragnea.

„PES a fost rezervat (până acum) din motive care țin strict de pragmatism, în sensul că au un guvern, teoretic social-democrat, la București – sunt foarte puține guverne rămase în Europa – și doi, pentru că numărul de mandate obținut de PSD, 16, este foarte important pentru grup.

Dincolo de asta, însă, în ultima perioadă, de când eu am fondat Pro România, evident că am reluat contactele cu liderii PES, cu liderii grupului social și democrat, cu domnul Timmermans, cu liderii europeni, mai ales de când Corina Crețu a acceptat să fie la noi pe listă.

De fiecare dată am încercat să-i informez nu doar asupra realităților, că deja le știu și ei, ci asupra costurilor politice pentru ei, mai ales cu decizia luată de PPE legat de FIDESZ și Victor Orban.

E foarte clar că PSD, intrând în Partidul Socialiștilor Europeni, a încercat să se rupă de ideea de partid comunist, partid al mineriadelor, de partidul aliat cu Vadim Tudor, iar acum se duce înapoi acolo, prin modul de comportare”, a declarat Victor Ponta.

Întrebat dacă PSD riscă excluderea, Ponta a declarat: „Cu siguranță, dacă ar fi adoptat acele ordonanțe de urgență, ar fi fost suspendat și chiar exclus.

Aici eu am un rol: cu cât mai mult arăt că Pro România poate să ia locul PSD, cu atât mai ușor voi trece peste pragmatismul PES, care spune: da, ne place de voi, vă cunoaștem și pe tine, și pe Corina (Corina Crețu – n.r.), și pe ceilalți, dar totuși ei (PSD) au mai multe mandate”.

În ceea ce privește negocierile cu PES, fostul premier susține că: „Bineînțeles și până la urmă e o apartenență naturală la grupul social-democrat.

În același timp, le-am spus că nu vreau să fiu în aceeași familie politică cu Dragnea. Așa încât, înseamnă că e un demers pe termen mediu și lung”

Referitor la negocierile cu ALDE, Ponta susține că: „Am avut discuții, dar doar ca o soluție de rezervă în măsura în care la social-democrați nu putem fi din motive strict de alianță cu reprezentanții lui Dragnea și cu europarlamentarii care merg de acolo.

Dincolo de doi-trei dintre ei, ceilalți au poziții publice, în România, care sunt tipice unor partide suveraniste, naționaliste, populiste, n-au nicio legătură cu ideea și cu principiile, politicile și cu discursul promovate de social-democrați.

Dacă PES-ul nu ia niște măsuri mai decise și dacă nu înțelege că între pragmatismul de a avea niște mandate în grup și pierderile pe care i le aduce PSD-ul la nivel european… Dar eu sper că o să ia.

Am văzut poziția candidatului de pe locul unu pe lista SPD (social-democrații germani – n.r.), și știți foarte bine că SPD-ul este cel mai important partid social-democrat, am văzut poziția domnului Timmermans, în care eu cred foarte tare.

Domnul Timmermans este cel mai puțin politicianist, este cel care într-adevăr a mers cel mai mult pe principii.

Am văzut și cedarea lui Serghei Stanișev, un om pe care îl cunosc foarte bine, îl consider încă prieten, dar care pune mai mult preț pe partea pragmatică, și am speranțe că PES și grupul social-democrat vor lua o decizie corectă, nu doar o decizie politică”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.