Polițistul inculpat în cazul George Floyd, eliberat. Lovitură pentru Black Lives Matter

Presupusul responsabil de decesul afro-americanului George Floyd a fost pus în libertate, contra unei cauțiuni de un milion de dolari.

Polițistul Derek Chauvin, principalul inculpat în moartea afo-americanului George Floyd, a fost eliberat, miercuri, după plata unei cauțiuni de un milion de dolari, în așteptarea procesului, potrivit documentelor judiciare, scrie AFP.

Agentul de poliție, în vârstă de 44 de ani („agentul de poliție alb”, după cum precizează, „corecte politic”, agențiile de presă) urmează să fie judecat în martie împreună cu trei dintre foștii săi colegi, acuzați de complicitate la drama care a declanșat cea mai mare mobilizare antirasistă din Statele Unite de la mișcarea pentru drepturile civile din anii 1960.

Arestarea sa, patru zile mai târziu după moartea lui Floyd, a contribuit la revenirea calmului în marele oraș din nordul Statelor Unite, zguduit de câteva nopți de revolte.

Derek Chauvin fusese de atunci ținut într-o închisoare de înaltă securitate din Minnesota, pe care a părăsit-o doar pentru a se prezenta în fața unui judecător, la 11 septembrie.

El s-a prezentat alături de ceilalți co-inculpați, Alexander Kueng, Thomas Lane și Tou Thao, care au fost eliberați pe cauțiune de câteva săptămâni.

Cei patru polițiști au solicitat renunțarea la acuzațiile ce li se aduc, susținând că au folosit forța rezonabil în fața unui bărbat care se opunea arestării. George Floyd „ a murit probabil din cauza unei supradoze de fentanil”, a declarat avocatul lui Derek Chauvin, potrivit documentelor judiciare.

Aceste argumente au înfuriat familia lui Floyd. „Este o nebunie”, a comentat nepotul său Brandon Williams.

„A murit din cauza unui genunchi apăsat pe gât, autopsia este cea care spune asta”, a adăugat cu emoție fratele său, Philonise Floyd.

În timp ce era întins la pământ, cu gâtul sub genunchiul poliţistului Derek Chauvin, Floyd a spus la un moment dat „Mor!”, la care i s-a replicat „Vorbeşti foarte bine”.

Când un coleg s-a arătat îngrijorat de starea lui Floyd şi a întrebat dacă acesta nu ar trebui întors pe o parte, Derek Chauvin, înregistrat video ţinând genunchiul pe gâtul arestatului, a răspuns: „Nu, să stea liniştit unde l-am pus”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *