“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
JUSTITIE

Polițiștii se revoltă împotriva refugiaților. Bode, somat să ia măsuri

chirr 696x392 1

Discriminare la adresa polițiștilor români. Ucrainenii primesc de peste 10 ori mai mulți bani pentru chirie
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual i-a cerut, oficial, ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, să ia măsuri pentru majorarea compensației pentru chirie acordată angajaților MAI. Sindicaliștii arată că este inadmisibil ca statul român să acorde 900 de euro pentru chiria ucrainenilor, în timp ce un polițist din țara noastră primește doar 73 de euro.

Polițiștii români nu mai sunt dispuși să tolereze discriminarea flagrantă pe care statul o face în ce privește banii pentru chirie acordați refugiaților ucraineni. Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) a trimis o adresă ministrului Lucian Bode, căruia i-a atras atenția că cei 360 de lei, suma acordată pentru chirie angajaților MAI, sunt total insuficienți pentru asigurarea unor condiții decente de locuit, mai ales în mediul urban.

”Urmare intrării în vigoare a HG nr. 28/ianuarie 2023 privind actualizarea cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional, vă solicităm, în consecință, să dispuneți și actualizarea contravalorii compensației acordate polițiștilor pentru chirie. Precizăm faptul că majoritatea colegilor polițiști, care sunt nevoiți să închirieze un imobil, trebuie să plătească din salariul de funcție, de circa 2.300 lei, o sumă consistentă, în completare, pentru închirierea unui spațiu decent de locuit”, se arată în adresa trimisă de SNPPC ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode. Mai mult, polițiștii susțin că, în contextul actual, în care ajutorul substanțial acordat refugiaților ucraineni a influențat piața chiriilor, acestea s-au majorat considerabil, cu precădere în zonele orășenești sau adiacente acestora. Conform datelor oficiale, s-au înregistrat tarife și de trei ori mai mari față de perioada anterioară. De exemplu, pentru o familie refugiată, compusă din 3 cetățeni ucraineni, statul român alocă aproximativ 900 de euro, situație care a generat o explozie a prețurilor chiriilor pe piața internă. Astfel de situații sunt frecvente pe litoral, unde sunt cazați 10% dintre refugiații ucraineni, dar și în alte orașe, cum ar fi București, Brașov, Cluj-Napoca, Sighetu Marmației, Galați etc.

Un milion de euro pentru 900 de locuințe
Potrivit SNPPC, la finalul anului 2022, doar în Constanța și Năvodari, 6.500 de ucraineni stăteau în apartamente închiriate, pentru care statul român plătea chiria aferentă, stabilită de Guvern. Datele oficiale ale Primăriei Năvodari arată că, în luna septembrie 2022, a fost plătit aproape un milion de euro pentru 900 de locuințe, cele mai multe aflate în Mamaia-Nord. ”Cu alte cuvinte, chiria este de peste 1.100 de euro pentru un apartament. Potrivit datelor furnizate de Primăria Galați, în total, tot în luna septembrie 2022, ucrainenii au primit un sprijin de peste 250.000 de euro pentru cele 184 de locuinţe închiriate oficial. Rezultă, astfel, că prețul real al chiriei a depășit 1.300 de euro pe lună, în Galați. Statisticile oficiale arată că, în trim. IV/2022, în România erau circa 83.000 de refugiați ucraineni. Pentru 73.000 dintre ei, statul plătea cazarea, mai mult decât pentru numărul polițiștilor din MAI”, se mai precizează în adresa SNPPC.

Se cere actualizarea drepturilor și indemnizațiilor
Dat fiind faptul că salariul de bază al polițiștilor, până în 2009, era compus din funcție, grad, gradație, comandă, merit, dispozitiv, iar chiria este calculată, și în prezent, la salariul aferent lunii decembrie 2009, SNPPC i-a cerut ministrului Lucian Bode ca, odată cu actualizarea salariului de grad, să actualizeze și indemnizația de chirie. ”Totodată, considerăm că se impune actualizarea tuturor drepturilor financiare și a indemnizațiilor stabilite la nivelul anului 2009, atât pentru polițiști, cât și pentru personalul contractual, în raport cu valorile financiare reale din această perioadă”, se mai arată în documentul citat.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.