“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
NATIONALSTIRI

POLITISTII ROMANI SE TEM DE ATENTATE TERORISTE: SOLICITA MODERNIZAREA ARMAMENTULUI DE SERVICIU

lamuzeu

Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Gabriel Oprea, agenţii din comunitatea virtuală politisti.ro argumentează necesitatea înlocuirii pistoalelor aflate în prezent în dotare, pistolul model 1974 (Carpaţi). Într-o perioadă în care infractorii au acces la armament modern, agenţii din structurile operative se văd nevoiţi să le ţină piept cu un pistol de calibru mic, depăşit moral şi fizic. În cele ce urmează, prezentăm această scrisoare:

“Scrisoare deschisă privind înlocuirea armelor de serviciu – pistoalele calibrul 7,65 mm Md. 1974 (Carpaţi), aflate în dotarea poliţiştilor din Poliţia Română, care îşi desfăşoară activitatea în structurile operative

Domnului Gabriel Oprea

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne

Stimate domnule Viceprim-ministru pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne,

Comunitatea poliţiştilor din Poliţia Română – www.politisti.ro, vă adresăm un respectuos apel privind înlocuirea armelor de serviciu – pistolul model 1974 (Carpaţi), aflate în dotarea poliţiştilor din Poliţia Română, astfel încât aceasta să devină o prioritate pentru dvs. În contextul recentelor atentate teroriste de la Paris dar şi a destructurării unei astfel de celule în Belgia precum şi în Germania, s-a dovedit încă o dată faptul că poliţiştii sunt în prima linie, în cazul unor astfel de situaţii nedorite. Recentele evenimente au demonstrat faptul că poliţistul de ordine publică sau rutieră este cel care ajunge primul la locul evenimentului şi intră în contact direct cu atacatorii. Poliţiştii care acţionează în stradă sunt cei mai vizibili, expuşi şi vulnerabili, deoarece nicio altă structură specializată pentru intervenţia la astfel de situaţii nu va ajunge la faţa locului înaintea poliţistului de ordine publică sau rutieră.

De asemenea, detaliile rezultate din ancheta în urma căreia a fost destructurată celula jihadistă din Belgia, au arătat că suspecţii respectivi erau pe punctul de a comite atentate care vizau sedii ale Secţiilor de Poliţie; aşadar este uşor de anticipat că, atunci cand astfel de indivizi vor să atragă atenţia, îşi vor îndrepta atenţia spre poliţişti, ei fiind cei mai vizibili şi expuşi reprezentanţi ai autorităţii unui stat.

Totodată nu putem exclude faptul că întărirea măsurilor de securitate din statele occidentale vizate în mod direct, îi pot determina pe adepţii radicalişti să-şi îndrepte atenţia si spre alte ţări, mai puţin vizate şi slab fortificate, cum s-a şi întâmplat de altfel, în ultimii ani, chiar extrem de aproape de graniţele noastre (atentatul cu bombă de la Burgas, Bulgaria, din data de 18 iulie 2012, a cărui ţintă a fost un grup de turişti israelieni). Din acest punct de vedere, putem afirma că România nu este în afara oricărui pericol.

In concluzie, considerăm că a devenit prioritată înlocuirea cel puţin a armelor de serviciu aflate în dotarea poliţiştilor din structurile operative ale Poliţiei Române, care încă folosesc pistolul cal. 7,65 mm, Md. 1974 (Carpaţi). Să nu uităm că recent s-au împlinit 40 de ani de când a debutat producţia acestei arme, ce este o copie a unui model conceput în anii ’30, iar cele mai noi exemplare au peste 20 de ani de utilizare.

Subliniem de asemenea faptul că, în condiţiile actuale, această armă scurtă de foc nu mai îndeplineşte caracteristicile minime tehnico-tactice pentru a mai putea fi utilizată ca armă de serviciu pentru un poliţist. Dintre acestea putem enumera, în primul rând, calibrul mic si puterea de foc redusă oferită de capacitatea mică a încărcătoarelor (max. 8 cartuşe, în timp ce armele moderne au încărcătoare cu o capacitate în jurul a 17 cartuşe). În plus, nici soluţia constructivă a acestor pistoale nu mai este de actualitate, deoarece nu permite efecuarea unui schimb rapid de încărcătoare, iar dacă avem în vedere capacitatea redusă a încărcătorului ce obligă la schimbul des al acestora, orice trăgător, indiferent de experienţă şi antrenament, va avea un handicap major şi va fi pus în dificultate în faţa unui adversar dotat cu o armă modernă. Practic executarea unui foc rapid şi de ripostă este imposibilă. Mai mult decât atât, vechimea şi uzura accentuată le-au transtormat în pericole pentru cei care le folosesc.

Suntem conştienţi că dotarea cu arme de foc scurte moderne a poliţiştilor din Poliţia Română nu poate constitui o eliminare completă a riscurilor pentru poliţişti şi cetăţenii pe care încearcă să-i apere într-o situaţie periculoasă, dar cu siguranţă, îi va oferi fiecărui poliţist o şansă în plus. Nu ar trebui să mai aşteptăm ca alte tragedii să se mai producă pentru a se lua măsuri (exemplele poliţiştilor cazuţi în misiune, ale căror vieţi au depins de armamentul pe care îl foloseau: Nelu Florea – Bucureşti, 1992, Saşa Disici – Timişoara, 2001, Tiberiu Sârbu – Sânnicolau Mare, 2009).

Suntem convinşi că ţara noastră nu este atât de săracă încât să nu-şi poată permite asigurarea siguranţei cetăţenilor săi prin dotarea poliţiştilor cu o armă de serviciu modernă, mai ales dacă avem în vedere că la sfârşitul anului 2014, în Poliţia Română, îşi desfăşurau activitatea aprox. 60.000 de angajaţi, deci necesarul va fi sub această cifră din moment ce numărul total al angajaţilor este compus şi din poliţiştii ce îşi desfăşoară activitatea în structuri neoperative, dar şi din personalul civil. Poliţia Română este singura dintre serviciile poliţieneşti ce încă utilizează acest calibru redus de 7,65 mm, în timp ce în toate celelalte state europene structurile de poliţie utilizează calibrul de 9 mm.

O altă soluţie propusă ce o supunem atenţiei dvs. şi care nu implică un efort financiar poate fi o modificare legislativă de urgenţă a cadrului legal, care să permită poliţiştilor ce deţin legal arme personale să le poată folosi şi pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu. În prezent, deşi legea privind statutul poliţistului conferă dreptul privind portul permanent al armamentului achizitionat personal, datorită unei formulări ambigue din Legea nr. 295/2004, se poate interpreta că poliţiştii pot purta în timpul serviciului armele personale legal deţinute, dar nu pot face uz de aceste arme pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, ci numai în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate.

Pentru pregătirea profesională iniţială şi continuă, pe linia managementului stresului profesional şi a competenţelor în tactica tragerii, se desfăşoară şi în prezent un proiect (Proiectul BIA) ce are ca scop creşterea gradului de siguranţă a comunităţii dar  şi a poliţiştilor pe  timpul misiunilor operative,  prin instruire în domeniul managementului stresului profesional şi al utilizării armamentului din dotare. Proiectul s-a dovedit util şi se bucură de aprecierea poliţiştilor care au participat la aceste cursuri, doar trebuie extins, astfel încât majoritatea poliţiştilor să îl poată parcurge.

Domnule Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea, încheiem cu speranţa că veţi ţine cont de apelul nostru deoarece am observat că sunteţi permanent preocupat de modernizarea dotărilor şi îi sprijiniti pe cei ce îşi fac datoria cu onoare şi respect pentru meseria de poliţist. Astfel, vă rugăm să vă îndreptaţi atenţia şi către această problemă a înlocuirii armelor de serviciu pe care poliţiştii din Poliţia Română le au în dotare, întrucât înlocuirea pistolului calibrul 7,65 mm Md. 1974 (Carpaţi) din dotarea Poliţiei Române va fi o piatră de hotar în istoria acestei instituţii, iar efectele în planul securităţii interne, după atentatele teroriste din Franţa, dovedesc că înlocuirea armei de serviciu a poliţistului român trebuie să constituie o prioritate.

Cu deosebită consideraţie, membrii comunităţii poliţiştilor din Poliţia Română

www.politisti.ro

[email protected]

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Un comentariu

  1. Ce naivi sunt politistii astia,domnule.Apoi,ei nu vad ca guvernantii sunt ocupati cu insusirea averii ce a mai ramas in Romania.Mai sunt cativa care au calcat pe bec si acuma fac drumuri regizate pe la dna.Sunt sigur ca guvernantii si politicienii au a doua casa prin zone sigure si calde-asa ca nu sunt interesati de dotarea politiei.Sunt curios daca chevromul a platit ceva pentru mobilizarea fortelor represive din Pungesti.Sunt curios cand v-a fi deferit justitiei represorul stroie si seful lui pentru progromul de la pungesti.am inteles ca au fost aduse forte straine pentru a-i bate pe mosii si babele din zona.

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.