Planul UDMR pentru modificarea Constituției. News alert

Kelemen Hunor se află printre parlamentarii care susțin modificarea Constituției. Oficialul consideră că nu trebuie făcute modificări radicale și aduce în discuție încercările din 2013 – 2014 de a revizui Constituția. Vicepremierul susține că România trebuie să clarifice dacă este republică prezidențială sau parlamentară. UDMR este de părere că cel mai bine ar fi să se treacă la republică parlamentară, fără a modifica atribuțiile președintelui.

Kelemen Hunor, președinte UDRM și vicepreședinte a României, a participat la un interviu, în cadrul căruia a vorbit despre modificarea Constituției. Oficialul susține acest proiect inițiat de USR și consideră că majoritatea parlamentarilor îl vor vota. Proiectul se numește „Fără penali în funcţii publice” și pare să fi câștigat deja încrederea mai multor nume sonore din politică.

„Eu n-am vorbit de referendum, am vorbit de proiectul de modificare a Constituţiei în Parlament, care trebuie susţinut şi vom susţine. Aşa cum am susţinut şi în Camera Deputaţilor, vom susţine şi în Senat, după care urmează un referendum, dacă trece. Referendumul, sigur, trebuie organizat şi trebuie să faci o campanie. Dacă ai votat în Parlament, atunci înseamnă că susţii şi referendumul în mod automat. Eu sunt convins că toţi sau aproape toţi parlamentarii vor vota pentru acest proiect, mai ales că USR nu se grăbeşte şi aşteaptă momentul potrivit. Şi eu aş vrea mâine, poimâine, să avem această discuţie în Senat, să nu amânăm până în 2024, alegerile europarlamentare sau naţionale sau locale din 2024, fiindcă aşa ar fi corect.

Citiți și:  O DECIZIE a ICCJ l-a scos din minți pe Kelemen Hunor

Dacă a fost iniţiat acum ceva vreme, să nu tragem de timp până să rezolvăm cât mai repede. Vom susţine, bineînţeles, şi toţi vor vota şi din arcul guvernamental, fiindcă nimeni nu-şi permite, din punct de vedere moral, din punct de vedere politic, să spună: „Eu vreau penali în funcţii publice”. Fiindcă aici discuţiile, la un moment dat, se simplifică: ori eşti de acord cu această propunere „Fără penali în funcţii publice” sau, dacă nu eşti de acord, înseamnă că vrei penali în funcţii publice. Sigur, lucrurile sunt mai nuanţate, dar când este o campanie, când este un discurs, lucrurile se simplifică extrem de mult fără nuanţe. Şi atunci, sunt conştient, am destulă experienţă politică să vă spun că va trece de Senat. Dacă a trecut de Senat, e musai să faci un referendum.

Citiți și:  O DECIZIE a ICCJ l-a scos din minți pe Kelemen Hunor

La asta m-am referit, fiindcă ştim cu toţii, unii nu vorbesc despre acest lucru, alţii vorbesc, îmi place să vorbesc direct, sincer: există acest proiect în Senat şi la un moment dat va ajunge pe ordinea de zi a Senatului. Punct. E simplu”, a declarat Kelemen Hunor în cadrul unui interviu acordat pentru agerpres.ro.

UDMR propune trecerea la republică parlamentară, președinte ales de Parlament
Kelemen Hunor susține că România trebuie să clarifice dacă este republică prezidențială sau parlamentară. Partidul pe care îl reprezintă nu a făcut prea multe propuneri cu privire la modificarea Constituției, însă ei consideră că cel mai bine ar fi să se treacă la republică parlamentară, unde președintele este ales de Parlament. De asemenea, oficialul a precizat că nu este necesar ca atribuțiile șefului de stat să fie modificate.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.