Plangere catre CNA: Instrumentul de propaganda anti-romaneasca B1TV

radu-banciu

Către Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA)

Doresc să aduc în atenţia dumneavoastră afirmaţiile anti-româneşti făcute la postul de televiziune B1TV, în cadrul emisiunii „Lumea lui Banciu” transmisă în ziua de 8 iunie 2014, care se poate viziona pe domeniul de internet al postului B1TV, aici.

Fac precizarea că această sesizare NU se referă la opiniile exprimate în emisiune cu privire la  tenismana Simona Halep. Chiar dacă subiectul emisiunii a fost Simona Halep şi fenomenele sociale şi politice generate de aceasta, sesizarea se referă strict la afirmaţii care sunt anti-româneşti prin definiţie şi pentru care tema emisiunii a constituit doar un pretext pentru a fi enunţate public.

Afirmaţiile pe care le reclam sunt următoarele:

1. „Mie nu-mi pare bine, nici că e ea din România, NICI CĂ SUNT EU. Mie mi-ar fi ruşine să vin şi să spun o asemenea idioţenie…” (min 3:28)

2. „Aşa că până să aruncăm cu vorbele astea goale şi care nu reprezintă nimic: „eşti mândru că eşti…”, da´ ce, puteai să fii din altă parte? Te-ai născut aicea. Te năşteai în Somalia, erai somalez…” (min. 4:24).

Consider că acestea sunt mesaje care au ca impact social scăderea stimei de sine, a încrederii şi a coeziunii naţionale şi că ar trebui să fie interzise de la difuzare. Segmentul social cel mai afectat este cel al copiilor şi al tinerilor, care au tendinţa de a crede necondiţionat şi de a transmite mai departe mesajele şocante din mass media. În cazul de faţă, exprimarea mândriei de a fi din România este catalogată drept „vorbe goale şi care nu reprezintă nimic” şi o „idioţenie”, iar ţara aleasă pentru comparaţie a fost Somalia, care în percepţia publică este un simbol al lipsei de şanse.

Consecinţa directă a acestor afirmaţii este că se introduce în circuitul public, cu valoare de opinie validă, enunţul că este o idioţenie să îţi exprimi mândria că eşti din România!

Citiți și:  ULTIMA ORA Halep s-a infectat cu coronavirus. Cum se simte sportiva

Un element foarte important pentru analiza acestei situaţii o constituie contextul în care afirmaţiile au fost făcute, şi anume un bombardament de mesaje defetiste similare, din partea majorităţii mass media, care durează de foarte mulţi ani. Efectul psihologic constă în banalizarea acestui tip de mesaje, urmat de preluarea şi de acceptarea la nivel de adevăr absolut a unor trăsături negative ipotetice care ar fi specifice românilor şi de care se poate scăpa doar prin ascunderea sau renegarea identităţii naţionale.

Nu există zi în care să nu se repete la radio sau la tv, în asociere cu evenimente negative, afirmaţii de genul: „aşa e la noi, la români”, „ca la noi, la nimeni”, „cum era de aşteptat”, „nimic nu ne mai miră la români”, „în loc să-şi dovedească propriile calităţi, românii îşi doresc să moară capra vecinului” etc. În cazul unei performanţe pozitive a unui român, suntem expuşi la mesaje de genul: „a avut ghinionul să se nască în România”, „poate în altă parte să-i fie recunoscută valoarea”, „nicio şansă să se realizeze în România”, „este normal să-şi dorească să plece din ţară” etc.

Faptul că şi alte posturi de televiziune prolifereasă mesaje similare nu constituie o circumstanţă atenuantă pentru B1TV, deoarece, prin comparaţie, nu poţi justifica faptul că arunci gunoaie pe stradă doar pentru că o fac şi alţii şi deja este mizerie pe jos.

Cu această ocazie vă aduc în atenţie faptul că nu există niciun studiu efectuat de CNA pe subiectul mesajelor defetiste anti-româneşti din audiovizual, ceea ce constituie o contradicţie cu faptul că numele instituţiei dumneavoastră conţine titulatura de „naţional”!

Vă rog să ţineţi seama de faptul că identitatea comentatorului care a făcut afirmaţiile reclamate nu are nicio relevanţă. Acesta poate fi un actor care interpretează un rol, sau un om bolnav, care îşi exhibă public etno-masochismul, deoarece nemulţumirile legate de identitatea personală, familie, etnie, gen etc formează un capitol în patologia medicală.

Citiți și:  ULTIMA ORA Halep s-a infectat cu coronavirus. Cum se simte sportiva

Întreaga vinovăţie pentru mesajele reclamate aparţine proprietarului postului B1TV, pentru că au trecut trei zile de când acestea au fost transmise şi nu există nicio informaţie publică că proprietarul B1TV, personal sau prin intermediul conducerii postului, ar fi luat vreo măsură împotriva respectivului comentator. Aceasta este o dovadă că mesajele reclamate au acceptul proprietarului B1TV şi implicit faptul că, dacă nu ar fi fost acest comentator care să le transmită, ar fi angajat pe altcineva să o facă.

Constituie un subiect de interes public şi poate genera o analiză din partea CNA şi motivul pentru care B1TV proliferează astfel de mesaje anti-româneşti. Chiar dacă se ajunge la concluzia că proprietarul postului a investit în B1TV cu scopul de a crea un instrument de propagandă antiromânească, sau că acesta este lipsit de orice scrupule şi încearcă să-şi mărească audienţa folosindu-se de principiul că „orice reclamă este bună, chiar şi cea negativă”, CNA are obligaţia să reprezinte interesul naţional şi să nu permită niciun fel de manifestări anti-româneşti în domeniul său de activitate.

Prin urmare, vă solicit să iniţiaţi o acţiune de identificare a mesajelor anti-româneşti din audio-vizual şi să folosiţi autoritatea legii pentru a le pune capăt, începând cu cazul prezentat în această sesizare.

În situaţia în care nu există legislaţie care să vă permită blocarea acestora, vă solicit să înştiinţaţi Parlamentul pentru iniţierea unui demers legislativ care să reglementeze acest aspect.

Cu consideraţie,

Mihai Tociu

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Urmareste canalul nostru de Telegram! Click aici.

 

Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
nicolae calinescu
nicolae calinescu
6 ani in urma cu

FOARTE CORECT ARTICOL !!!!!! TREBUIESC LUATE MASURI `ONE WAY OR ANOTHER`, PENTRU CA DEMORALIZEAZA POPORUL SI-I IMPINGE MORAL DIN CE IN CE MAI JOS. `STAREA MORALA` A UNEI PERSOANE CONTEAZA FOARTE MULT PENTRU ACTIVITATEA SI SANATATEA UNEI PERSOANE.

Valeriu din Brasov
Valeriu din Brasov
6 ani in urma cu

Ar trebui sanctionat si grohaitul acestui personaj in timpul aparitiilor de toata jena pe ecranele televizoarelor.

Anthony
Anthony
5 ani in urma cu

Am facut si eu plangere impotriva acestui antiroman infect. N-a avut niciodata curajul sa critice "poporul ales", insa injura zilnic poporul roman. Stim cine iti invarte cheita la spate, javra de om !

Lucian
Lucian
5 ani in urma cu
Raspunde lui:  Anthony

Esti destept! La asta ma gandeam si eu… Sunt ca niste pudeli care latra protocolar sa arate stapanilor ce animale utile de companie sunt.

marin
marin
5 ani in urma cu

hai ma serios???a fi destept ca si domnul banciu este foarte greu,sa il intelegeti si mai greu,sa fiti anti b1 e usor,de asta suntenti anti;))))

Adam
Adam
5 ani in urma cu

Domnilor! Vorbiti despre natiune sau nationalitate? Acestea doua nu todeauna se suprapun!

Iulian
Iulian
5 ani in urma cu

Gadilarea orgoliului national, promovarea exacerbata a unor calitati si merite inventate, dirijarea urii catre persoane care au o situatie materiala si/sau educatie mai buna fac parte din arsenalul manipularii sociale. Cum poti sa lauzi un popor care nu reuseste sa se autoregleze in parametrii unor valori umane cel putin normale. Acest articol este o diversiune facuta de cineva bine pregatit dar rau intentionat. Din cauza unor asemenea vectori de opinie asistam la mari anormalitati, permanent. Acum este "fenomenul Vaslui" la rand care releva putreziciunea intregului sistem social promovat de votanti inconstienti dirijati de persoane precum autorul acestui articol.