Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită:
GENERALMEDICAL

PERICOLUL mut, care pândește în această perioadă: „Nici nu știi când mori”

ambulanta ranit smu

În fiecare an, sezonul vinului face victime în rândul gospodarilor care nu acordă suficientă atenție unui fenomen extrem de periculos. Toamna, intoxicațiile cu gaze emanate de vinul în fierbere sunt la ordinea zilei.

Deşi oamenii ştiu că există pericolul intoxicării cu dioxid de carbon degajat în timpul procesului de fermentare, tragediile nu întârzie să apară în fiecare toamnă, deoarece oamenii nu respectă nici cele mai simple reguli de siguranță.

Ultimul caz de acest fel s-a produs în octombrie 2019, la Mărgăritești. Un bărbat în vârstă de 80 de ani a murit în beciul locuinței sale, după ce s-a intoxicat cu dioxid de carbon rezultat de la vinul în fierbere. În ciuda experienței dobândite de-a lungul vieții, gospodarul a intrat în beciul ticsit cu damigene de vin aflat în plină fermentație. În scurt timp, octogenarul s-a intoxicat cu dioxid de carbon, fiind scos în stop cardio-respirator de către un pompier care a intrat în beci cu un aparat de respirat.

Manevrele de resuscitare au rămas fără rezultat, bărbatul fiind declarat decedat câteva zeci de minute mai târziu.

efaa
În lipsa oxigenului din aceste spaţii închise (beciuri, magazii sau alte încăperi), dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentaţie se transformă în monoxid de carbon, gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie şi constituie o otravă puternică.

În cazul preparării vinului în gospodăriile proprii, lucrurile pot lua o turnură tragică, iar asta pentru că mulți dintre gospodari nu respectă câteva reguli elementare:

„Tăria asta a vinului e foarte periculoasă. Nu miroase, dar te ameţeşte pe loc. De aia unii îi spun , fiindcă te ia un leșin și nici nu știi când mori. (…) În primul rând, uşile beciului nu trebuie să fie închise când ducem vinul; spațiul trebuie aerisit. Dar cea mai ușoară verificare se face cu lumânarea. Când vrem să vedem dacă în încăpere sunt gaze, intrăm cu o lumânare, și dacă lumânarea se stinge, nu trebuie intrat. Înseamnă că atunci nu e aer.”, spune buzoianul Lazăr Ilie, viticultor de-o viață.

Potrivit specialiștilor, nu se recomandă ca fermentarea mustului să fie în spaţii închise. În cazul în care totuşi vinul a fost transportat în beciuri, spaţiile trebuie să fie aerisite.

De asemenea, pentru a verifica dacă în încăpere s-a acumulat dioxid de carbon trebuie de intrat în beci cu o lumânare aprinsă. Dacă aceasta se stinge la intrare, înseamnă că în încăpere lipseşte oxigenul, iar viaţa este în pericol. – Reporter Buzoian

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.