Pentru prima dată în istorie, sinagogile evreieşti din Noua Zeelandă vor fi închise de Shabbat

Aşa sună anunţul pe Twitter al responsabilului Agenţiei ebraice pentru Israel. O iniţiativă cu totul neobişnuită, neprevăzută şi binevenită a comunităţii ebraice neozeelandeze care exprimă în cel mai înalt grad apropierea de comunitatea islamică atât de dur lovită de masacrul petrecut în cele două moschee din Christchurch.

Cel care a tras, a fost un suprematist şi care a provocat măcelul a 49 de oameni aflaţi în rugăciune. ”Agenţia ebraică şi Consiliul ebraic din Noua Zeelandă se arată solidari cu familiile aflate în doliu. Suntem uniţi în lupta împotriva urii violente şi a rasismului”.

”Oferim toată asistenţa şi susţinerea noastră comunităţii musulmane şi ne ridicăm uniţi împotriva flagelului terorismului şi rasismului, trebuie să facem tot ceea ce este posibil pentru a-l interzice în Noua Zeelandă”, a declarat Stephen Goodman, preşedintele Consiliului ebraic din Noua Zeelandă.

Citiți și:  Sorin Lavric dă cu NUCLEARA în Parlament după ce Silviu Vexler l-a făcut pe Valeriu Gafencu criminal de război – “Domnule Silviu Vexler, cine a adus comunismul în România? Răspundeți dumneavoastră sau vă spun eu?”

Manifestrări de solidaritate au sosit şi de la Centrul pentru Holocaust din această ţară, de la Consilul rabinic din Australia şi de la alte organisme neozeelandeze. Chiar şi Congresul ebraic mondial, prin intermediul lui Ronald Lauder, şi-a exprimat ”oroarea şi repulsia” pentru atacurile petrecute.

Aceste declaraţii, care se unesc exprimărilor de durere şi condamnare provenind din toată lumea, sunt redate, fiindcă apar semnificative, ale unei solidarităţi care depăşeşte bariere care foarte adesea au generat stări conflictuale. Atât de multă durere pare că a generat prima sămânţă a unei dorite pacificări, titrează timesofisrael.

„Pittsburgh, Charleston, Quebec, Noua Zeelanda – nimeni nu trebuie să se teamă să meargă la locul lor de cult”, a declarat California Govin Newsom. Şi președintele Donald Trump și-a exprimat, de asemenea, condoleanțele: „Cea mai hotărâtă simpatie și cele mai bune urări pe care le dau oamenilor din Noua Zeelandă după masacrul oribil din Moschee. 49 de oameni nevinovați au murit fără sens şi mulți alţii răniți grav. Statele Unite se află lângă Noua Zeelandă. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toţi! „, a scris el.

Citiți și:  „Au făcut-o jidănește”: Autorul emailului anti-semit, adresat evreicei Morgenstern, este EVREU?

LASA UN COMENTARIU