Pe mana cui ne dam copiii?

Cazul invatatoarei de la Scoala nr. 10 din Capitala, care a umilit parintii elevilor din cauza cadourilor mult prea modeste oferite cadrelor didactice de sarbatori, are o morala complexa. Ar fi pacat ca ea sa fie ingropata sub senzationalul povestii si redusa la persoana cu pricina.

Dintr-un bun inceput, trebuie precizat ca gestul invatatoarei este absolut incalificabil si sper ca ea sa suporte nu numai sanctiunea disciplinara maxima, adica eliminarea din invatamant, ci si pe aceea penala. Inspectoratul Scolar Bucuresti a anuntat ca a facut plangere penala impotriva femeii.

Grava nu este doar luarea de mita ca atare (infractiune care acopera nu numai incasarea, ci si solicitarea mitei), ci si comportamentul invatatoarei, atitudinea ei dispretuitoare si aroganta fata de parinti, mentalitatea de vataf pe care o exhiba fara nicio rezerva. O lejeritate si lipsa de inhibitii care sugereaza exercitiul mitei.

Dar, trecand dincolo de exemplul concret al acestei femei, cred ca trebuie sa ne intrebam cine are grija de copiii nostri. Nu voi spune ca ea este emblematica pentru corpul didactic din Romania, dar, in acelasi timp, este adevarat ca dascalii cu vocatie, cu educatie, cu respect pentru meseria lor si pentru copii scade. Si principala cauza este salarizarea mizerabila a profesorilor.

Cand un profesor debutant castiga 700 de lei pe luna, ce il poate face pe un tanar valoros, cu vocatie, caracter si stiinta de carte sa se angajeze in invatamant? Cine isi asuma cu buna stiinta conditia de muritor de foame? Mai bine pleaca in strainatate pentru o munca necalificata. Cei mai multi dintre tinerii care ar putea si ar trebui sa devina profesorii isi aleg cu totul alt drum in viata pentru a-si asigura un trai decent.

Citiți și:  Mai bine distribuie pubele, cu normă redusă, în Germania decât să fie dascăli în România: „Câştigăm cât într-un an”

Asa ca in invatamant ajunge, cu foarte mici exceptii, numai cine chiar nu are altceva de facut, in general pentru ca este prost pregatit. Adica tot felul de nechemati, de semidocti, de oameni care nu au nici pregatirea si nici caderea sa faca educatie copiilor, pentru ca propria lor educatie este profund deficitara. Si cum dascalii cu vocatie, din generatiile mai vechi, sunt pe final de cariera si ies la pensie, numarul nechematilor creste. Ajung sa stea la catedra oameni care an de an pica, cu note jenante, examenele de titularizare.

E drept, la scolile de elita din Capitala nivelul profesional e mai ridicat. Dar saracia, umilinta la care sunt supusi zilnic dascalii saraci, sfidati de copiii imbracati in haine care costa mai mult decat leafa pe o luna a unui dascal, dezumanizeaza. E un adevar care nu scuteste pe nimeni de raspunderea pentru faptele sale, care nu face luarea de mita mai putin odioasa, dar explica fenomenul. Si daca ignoram cauzele, nici efectele nu pot fi inlturate.

Citiți și:  Mai bine distribuie pubele, cu normă redusă, în Germania decât să fie dascăli în România: „Câştigăm cât într-un an”

Dar mai exista o morala si in partea celor carora le este pretinsa mita. Toata lumea se plange de coruptia de care se loveste la tot pasul. Dar cati dintre cei pusi in situatia de a da mita reclama infractiunea? Cati dintre cei care se plang de coruptie dau mita chiar fara sa le fi fost pretinsa pentru ca treaba sa mearga mai repede, pentru a obtine un avantaj, pentru a eluda niste prevederi legale?

DNA nu poate sa rezolve problema. Nici daca numarul procurorilor ar fi de zeci de ori mai mare, tipul acesta de coruptie nu poate fi starpita. In schimb, daca fiecare dintre cei aflati in situatia parintilor de la Scoala nr. 10 ar reactiona cum au reactionat acei parinti, daca in loc sa plece capul si sa bage mana in buzunar ar face reclamatie, probabil ca lucrurile s-ar schimba. Si inca repede. Pentru ca frica este un foarte bun medicament.

Si pasivitatea noastra, faptul ca ne-am obisnuit cu aceasta coruptie este o cauza a situatiei in care ne aflam. Sursa: Ziare.com

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile