Batalionul „Azov”, continua publicatia britanica, este cel mai bun din Ucraina, dar, posibil, constituie si cea mai mare amenintare la adresa conducerii tarii dupa incetarea operatiunilor militare din tara.

„Azov” nelinisteste in primul rand pentru ca multi dintre membri lui sustin idei ultranationaliste si naziste. Unul dintre interlocutorii The Guardian, pe numa Dmitri, spune „ca nu are nimic impotriva nationalistilor rusi sau a Rusiei Mari.

Respingand apartenenta lui la nazisti, el vorbeste cu placere si admiratie despre talentul militar al lui Adolf Hitler si crede ca nu a existat nici un Holocaust. Nu toti gandesc insa ca Dmitri. Dar, scrie corespondentul ziarului britanic, multi dintre colegii lui de arme au opinii politice destul de dubioase. Unii au chiar legaturi cu grupari neonaziste.

Luptatorii batalionului „Azov” nu sunt impotriva Rusiei, macar pentru faptul ca limba rusa este vorbita de majoritatea dintre ei. Uimitor este insa ca parerile lor coincid cu ideile promovate de nationalistii rusi.

„Ucraina are nevoie de dictator, care sa nu fuga din fata unui razboi, dar care sa uneasca natiunea”, afirma Dmitri. Multi dintre colegii lui impartasesc acest punct de vedere.

Unii spera ca Ucraina se va schiba intr-un viitor nu foarte indepartat. Fara indoiala, batalionul „Azov” reprezinta o mica parte a societatii ucrainene, dar unitatea dispune de foarte multe arme.

Dmitri chiar anticipeaza ca „Porosenko va fi ucis, iar la putere va veni un dictator. Politia nu a reusit sa faca nimic impotriva manifestantilor pasnici din Piata Independentei si, cu atat mai mult, nu va putea face nimic impotriva unor grupari inarmate”.