Parlamentul european a votat confiscarea averilor obţinute ilegal

avr

Cu 631 de voturi „pentru” și 19 – „împotrivă”, Parlamentul European a adoptat în 25 februarie 2014 Directiva privind punerea sub sechestru și confiscarea bunurilor obținute din infracțiuni. „Banii sunt slăbiciunea infractorilor și aici trebuie să lovim. Trebuie să le luăm banii”, a declarat în plen Monica Macovei, Raportor al acestei Directive scrie transilvaniareporter.ro

Dacă inițial în ceea ce privește confiscarea extinsă proiectul de Directiva se referea numai la sumele și bunurile provenite din infracțiuni de crimă organizată, negocierile duse cu diferitele grupuri și cu statele membre au lărgit paleta de infracțiuni.

Astfel,conform textului votat în Parlamentul Eropean, confiscarea extinsă a sumelor și bunurilor care nu pot fi justificate legal se va aplica în situații de:corupție activă și pasivă în sectorul privat și public, plus corupție în cazul oficialilor europeni, participare la rețelele de crimă organizată,pornografie infantilă,criminalitate informatică,orice infracțiune pedepsită de lege cu cel puțin 4 ani închisoare.

Directiva prevede și confiscarea de la terți, plecând de la constatarea că rețelele de corupție și de crimă organizată transferă adesea sume și bunuri pe numele altor persoane. Sumele și bunurile se vor confisca de la terți dacă există indicii că a fost vorba de o tranzacție fictivă, dacă a fost o donație sau dacă bunul s-a vândut sub prețul pieței.Bunurile confiscate vor fi folosite în interesul comunităţilor care au avut de suferit din pricina criminalității sau în scopuri sociale.

„Numai dacă luăm averile infractorilor vom putea îndrăzni a crede că reducem marea criminalitate. Trimiterea unor oameni la închisoare, dar lăsarea banilor murdari în circulație nu mai poate fi tolerată,” a declarat Monica Macovei.

Europarlamentarul român a mai ținut să asigure că decizia de confiscare va fi luată de o instanță: „Pentru cei care au îngrijorări, confiscarea se face de un judecător, de o instanță de judecată, evident pe bază de probe.”

Statele membre au un termen de doi ani pentru implementarea acestei Directive. (sursa: CYD.ro)

VEZI SI: Se schimba buletinele romanilor!

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
nationalist
nationalist
4 ani in urma cu

Imi place ca incet,incet,revin metodele comuniste .Inainte de 1947,, intelectualii" erau tot astia care sunt acum,cu unele exceptii,politicieni,avocati,afaceristi cu statul,camatari,etc.Ii saltau cu masinile negre mai ales noaptea,ii parcau la beciuri,interorgatoriu ,obtinerea averilor inainte sa fie scoase afara din tara,apoi munca impreuna cu familia pe santierele tarii.Simplu si eficient.Va simtiti cu musca pe caciula,pregatiti-va,vine masina neagra.

Tudor
Tudor
4 ani in urma cu
Raspunde lui:  nationalist

Da, dar sti ca dupa ce le-au luat tot la aia grei, i-au luat si taranului curcile din beci… tare mie frica, ca sistemul intra din ce in ce mai mult in impas si dupa, il scoate si pe nea Ion din deal mare evazionist de banicioare de porumb si ii ia calul din ograda. Ma intelegi ce zic !!?? Proprietatea privata trebuie respectata, nu e doar asa… ceva de luat ochii la fraieri!!