Parlamentarii care au refuzat să rostească „Așa să-mi ajute Dumnezeu” la depunerea jurământului

Toți cei 136 de senatori din noul Parlament al României au depus miercuri jurământul în cadrul unei ședințe a Senatului.

Senatorii Gabriela Creţu (PSD) şi Florina Presada (USR) au refuzat să rostească expresia de final ”Aşa să-mi ajute Dumnezeu”, alegând să depună jurământul de credință fără formula religioasă.

Atât Gabriela Creţu, cât și Florina Presadă, și-au început jurământul cu formula: ”Jur pe onoare şi conştiinţă”, relatează news.ro.

”Eu cred în oameni, în valorile noastre morale ca oameni, nu într-o divinitate”, a declarat pentru sursa citată senatorul USR Florina Presada.

Potrivit Statutului Deputaților și Senatorilor, fiecare deputat și fiecare senator trebuie să depună în fața plenului Camerei din care face parte jurământul de credință față de țară și popor:

„Jur credinţă patriei mele România;

ur să respect Constituţia şi legile ţării;

Jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României;
Jur să-mi îndeplinesc cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor;
Aşa să mă ajute Dumnezeu”.

Următorul articol din Statut precizează că jurământul de credinţă se poate depune şi fără formula religioasă, care se înlocuieşte cu formula „Jur pe onoare şi conştiinţă”, care prefaţează jurământul.

În urmă cu 4 ani, și deputatul Remus Cernea a ales să rostească jurământul de credință fără formula religioasă. De asemenea, el a ținut mâna doar pe Constituție, nu și pe Biblie.

Urmăriți acest site pe Telegram și pe Google News

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

3 comentarii

  1. Incredibil, deci se poate ?! De ani de zile militez pentru renunțarea la orice formă de îndobitocire prin religie ! Bravo celor dare au reușit să spargă aceste tabu-uri cre(ș)tine !

  2. Biblia de altfel face un pacat din juratul pe Biblie: Matthew 5:33–37 & James 5:12 – cei care jura pe Biblie fie n-au citit-o, fie au citit-o si n-au inteles-o, sau pur si simplu mint si au de gand sa minta in continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *