PANDEMIE. Orașul în care COVID-19 ar putea face mai multe victime decât războiul! Groparii sapă zi și noapte

În orașul Aden, din Yemen, țară afectată de război, groparii sapă morminte zi și noapte pentru persoanele decedate suspecte de infectare cu noul coronavirus.

Granițele cimitirului Al Radwan s-au extins din ce în ce mai mult în ultimele luni iar mormintele ajung în apropierea clădirilor rezidențiale.

Unul dintre cei care sapă morminte pentru victimele coronavirusului a povestit pentru CNN că folosește o mașinărie specială cu ajutorul căreia sapă numeroase gropi în fiecare zi.

„Tocmai ce am săpat 20 de morminte”, a mărturisit acesta.

Autoritățile medicale locale au declarat că anul acesta mortalitatea este din ce în ce mai mare, chiar dacă în anii trecuți au existat numeroase victime ale războiului care a decimat țara.

Orașul decimat de război, pandemii și colaps economic

În prima jumătate a lunii mai, în aden erau înregistrate 950 de decese, aproape de patru ori mai multe decât cele din luna martie – 251, potrivit unui raport al Ministerului Sănătății din Yemen.

Citiți și:  Alexandru Rafila: "Pandemia se termină doar la ordinul OMS"

Numărul deceselor care au avut loc doar în două săptămâni în luna mai reprezintă aproape jumătate din numărul total al deceselor survenite pe tot parcursul anului 2015, când în orașul Yemen era război civil.

În acea perioadă, orașul Aden era devastat de lupte, rachete și gloanțe, însă în prezent ucigașul este unul silențios – virusul.

În plus, exceptând coronavirusul, orașul se luptă și cu o epidemie de Chikungunya, un virus transmis de țânțari și peste 100.000 de cazuri de holeră, în întreaga țară.

„Yemen a fost supus mai multor războoaie și nu poate face față celor trei pandemii, colapsului economic, rrăzboiului și coronavirusului”, a declarat doctorul Ishraq Al-Subei, liderul grupării care se ocupă de pandemia de coronavirus.

Citiți și:  Alexandru Rafila: "Pandemia se termină doar la ordinul OMS"

Totuși, cifrele oficiale arată că în Yemen doar 127 de persoane au murit din cauza noului coronavirus. Însă lucrătorii din domeniul sanitar suțin că nu se știe care este numărul real din cauza capacității de testare foarte mici.

Numărul din ce în ce mai mare al deceselor din Aden este cu adevărat îngrijorător și reprezintă un avertisment, mai ales în contextul în care sistemul sanitar este depășit iar din ce în ce mai mulți oameni mor, deși suferă de boli tratabile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.