Semnal de alarma pentru romani. Alexandru Rafila, bombă pentru România: „2000 cazuri pe zi”

Alexandru Rafila avertizează că România se va confrunta în curând cu zile foarte grele, în care numărul bolnavilor de Coronavirus va crește enorm.

„Spitalele se umplu rapid. Adică la 2.000 de cazuri pe zi înseamnă că ai 20.000 de cazuri în 10 zile. Ori la 20.000 de cazuri la 10 zile, ai 5% dintre cazuri care se internează în secțiile de Terapie Intensivă. Adică 1.000. Noi acum avem 357. Pai dacă avem 1.357 înseamnă că am depășit capacitatea paturilor alocate.

Problema este: avem personal calificat care să deservească aceste paturi? Deci nu paturile fizice trebuie să ne preocupe”, spune Alexandru Rafila, conform Antena3.

Rafila mai spune că principalele preocupări pentru limitarea răspândirii virusului ar trebui să fie purtarea măștii sanitare și distanțarea socială și că transmiterea prin aerosoli este o cale marginală de transmitere.

„Totdeauna exista o tendință să discuți despre toate posibilitățile de transmitere ale unei boli infecțioase. Au fost articole științifice legate de posibilitatea transmiterii prin intermediul aerosolilor, care sunt niște particule mai mici decât cele pe care le eliminăm în timpul vorbirii și care rămân, oarecum, în suspensie în aerul dintr-o încăpere, de exemplu, sau chiar sunt vehiculate.

Chiar dacă există câteva cazuri care sunt documentate, nu reprezintă o cale principală de transmitere. Și consecințele, de exemplu, ale măsurilor pe care am putea să le luăm pentru evitarea oricărei transmitere prin intermediul aerosolilor pot să aibă un impact mult mai mare decât aerosolii în sine.

Adică am, să spunem, dintr-o sută de cazuri de îmbolnăvire unul este generat de aerosoli. Și atunci iau următoarele măsuri – nu mai folosesc aerul condiționat, nu mai zbor avionul – e, impactul este, de fapt, mult mai mare.

E disproporționat. Și de aceea eu nu aș vrea să discutăm foarte mult despre aceste lucruri care sunt teoretice, marginale. Sunt posibile pentru că în biologie nu o să spui niciodată «dom’le, nu există chestiunea asta!».

Da, există, se poate să existe aerosoli care infectează dar numai unele persoane care au, știu eu o anumită predispoziție sau un număr mai mare de celule cu receptori specifici pentru virusul respectiv. Dar asta nu înseamnă că trebuie să mă concentrez pe această cale marginală de transmitere. Eu cred, și dovada este foarte clară – purtăm mască și stăm la distanță, ținem lucrurile sub control.

Acum, credeți că e nevoie să facem și pasul următor, să oprim aparatele de aer condiționat, că am auzit această discuție.

Haideți să le facem pe primele, vedem rezultatul, le facem pe astea foarte bine pentru că există această tendință sunt și diverse persoane care simt nevoia să aducă în discuție niște lucruri pe care le-au citit și induc o anumită teamă”, a declarat Alexandru Rafila.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *