“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
NATIONALSTIRI

PALMA USTURATOARE TRASA BISERICII: CE PREVEDE NOUA LEGE FUNERARA

Noua lege funerara permite romanilor sa facă înmormântări fără preot. Mai mult decât atât, nu se mai permite priveghiul în casa.

Noile reglementari schimba numeroase lucruri. Astfel, românii pot avea parte de o înmormântare civila sau laica, iar oamenii au posibilitatea de a alege, în timpul vieții, modul în care vor fi înhumați, având și opțiunea de a fi incinerați sau nu.

“Înmormântarea poate fi religioasa sau laică, precedata sau nu de incinerare. Locul si modalitatea înmormântării vor fi conforme voinței exprimate in timpul vieții de persoana decedata, fara nici o modificare a ultimei voințe a acesteia”, se arata in art.16 al Legii 102/2014, privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare din Romania.

Un alt aspect al legii este cel legat de morminte. Astfel, dacă un loc de veci este lăsat in paragina timp de doi ani, administrația are dreptul de a confisca locul, potrivit dreptul-omului.org.

Mai mult decât atât, noile reglementari UE prevăd ca familia are obligația sa depună persoana decedata la casa mortuara după numai o ora de la momentul decesului.

In noua lege funerara scrie negru pe alb: „locul si modalitatea inmormantarii vor fi conforme vointei exprimate in timpul vietii, de persoana decedata, fara nicio modificare a ultimei vointe a acesteia”.

nlf

Cu alte cuvinte, fiecare om va avea, garantata prin lege, libertatea de a-si regiza propria moarte. Fiecare va putea hotari daca vrea sa fie inhumat sau incinerat, cu sau fara slujba, noteaza protv.ro.

Altfel, oamenii puteau decide si pana acum daca vor sa aiba la capataiul lor un preot sau nu. Insa, nu exista o lege in acest sens. Intr-o tara ortodoxa, cu traditii de neclintit, cei care refuzau slujba religioasa, dar si familiile lor, nu erau bine vazuti de traditionalisti.

De-a lungul timpului, in Romania, au avut parte de inmormantari laice ateii si persoanele care s-au abatut de la invatatura crestina. Cum ar fi, de pilda, aceia care au ales sa-si puna capat zilelor si pe care preotii au refuzat sa-i inmormanteze crestineste.

Mi se pare o blasfemie. Asa ce ar insemna: fiecare ne luam mortul, il punem unde vrem, il inmormantam unde vrem noi, fara slujba” sau „Cu preot, bineinteles. Suntem ortodocsi si asa ar trebui sa fim inmormantati„, astfel au comentat mai multi romani.

Exista insa, si romani care se bucura ca le este respectat in sfarsit acest drept. Biserica atrage insa atentia credinciosilor ca randuiala crestin ortodoxa NU poate permite incinerarea cu preot sau inhumarea fara slujba religioasa.

Biserica admite totusi niste exceptii cum e cazul celor care mor in tari unde incinerarea e obligatorie. Cenusa adusa acasa poate fi inmormintata apoi crestineste.

Ce spun însă preoții despre incinerarea persoanelor decedate?

“Biserica Ortodoxă Română a avut şi are o atitudine clară şi ferm exprimată faţă de cei care s-au incinerat sau se vor incinera, consacrată prin hotărârea sinodală din anul 1928 şi reconfirmată prin hotărârea sinodală din anul 1933, asupra cărora nu s-a mai revenit în nici un fel, întrucât acestea exprimă punctul de vedere oficial al Bisericii noastre, fiind de datoria oricărui slujitor al Bisericii Ortodoxe Române să respecte aceste hotărâri, iar din punct de vedere pastoral, să lămurească şi să determine pe credincioşi să respecte tradiţia bimilenară a înhumării creştinilor.

Abuzând de lipsa de informare corectă a credincioşilor şi de acceptarea facilă şi fără discernământ de către aceştia a practicii incinerării morţilor, îngăduită de unele biserici creştine din Occident şi din America, unii preoţi caterisiţi sau depuşi din treaptă, doritori de câştig şi în totală separare de Biserică, săvârşesc slujba de prohodire a celor decedaţi chiar în incinta crematoriului.

Există şi situaţii în care incinerarea s-a făcut fără voia sau împotriva dorinţei celui decedat,din motive obiective (financiare sau legale, legi specifice unor state în care incinerarea este obligatorie). În astfel de situaţii, chiriarhul este singurul care are autoritatea de a acorda sau nu dispensă, prin iconomie, în urma studierii amănunţite a fiecărui caz în parte, cu precizarea că, pentru astfel de cazuri, slujba ce se va săvârşi la depunerea urnelor funerare în cripte ar putea fi doar slujba Trisaghionului cu pomenire individuală.

Permanenţa Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în şedinţa din 20 martie 2012, a hotărât elaborarea unei circulare în legătură cu practica necreştină a incinerării morţilor, în care să se prevadă îndatorirea fiecărui cleric de a se conforma hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1928 şi 1933, având obligaţia de a-i îndruma pe credincioşi să respecte cu sfinţenie practica ortodoxă a înhumării (înmormântării) celor adormiţi şi să nu accepte incinerarea (arderea trupului celui decedat), se arata intr-un comunicat al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, conform Agenţiei de Presă Basilica. Sursa: Cyd.ro

VEZI SI: O familie săracă lipită a plătit 1.000 de lei, „taxa de Rai” cerută de un preot …

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.