OUG pe Justiție a Guvernului Cîțu! Judecatoare: ”Nu mergeți pe principiul mulți văd, puțini cunosc”

 

Agenda de astăzi a guvernului condus de Florin Cîțu conține și un punct care ridică semne de întrebare. Este vorba despre o Ordonanță de Urgență pe Justiție, inițiată de ministrul Ion Stelian, pentru modificarea legii pe problema completelor de trei judecători. Dacă ordonanța nu este adoptată până la finalul anului, judecarea apelurilor va trebui efectuată în complete de trei judecători, începând cu 1 ianuarie 2021.

Guvernul argumentează necesitatea acestei amânări prin faptul că ”schemele de personal ale instanțelor judecătorești sunt subdimensionate, iar aplicarea deciziei privind completurile de 3 judecători ar putea să pună în dificultate funcționarea sistemului judiciar în ansamblu”.

Dar nu trebuie uitat că un referendum referitor la acest aspect a avut loc în 2019 – în același timp cu alegerile europarlamentare – susținut fiind și de președintele Klaus Iohannis, dar și de partide precum PNL sau USR PLUS. Paradoxal, în iunie 2019, președintele Klaus Iohannis era critic la adresa PSD cu privire la o astfel de intervenție asupra Justiției prin Ordonanțe de Urgență.

”Principiul cine poate mai mult, poate și mai puțin nu poate fi bagatelizat de una dintre puterile statului”
În acest context, judecătoarea Viorica Costiniu i-a trimis premierului Florin Cîțu un punct de vedere care pledează pentru respectul față de actul de legiferare, pentru principiile consacrate constituțional, pentru ierarhia actelor normative, puterea lor și voința populară exprimată, de bun simț, la referendum.

”Înțeleg că domnul avocat Ion Stelian (n.red. – noul ministru al Justiției) este absolvent al Facultății de Drept și cu siguranță în anul I de facultate, la cursurile (bănuiesc frecventate) de Drept Constituțional, de Teoria generală a statului și Dreptului, și-a însușit cunoștințe fundamentale, între care și cele care privesc modificarea legilor organice cum sunt cele ce reglementează procedura civilă/penală, organizarea judiciară etc…

Un act normativ inferior în ierarhia categoriilor legislative nu poate modifica legea al cărei statut este stabilit constituțional de nivel organic. Principiul „cine poate mai mult, poate și mai puțin” nu poate fi răsturnat și bagatelizat tocmai de una dintre puterile statului – Guvernul. Dezordinea legislativă, desconsiderarea principiului ierarhizării legilor reprezintă un semnal îngrijorător pentru orice cetățean ignorant (aparent) sau informat și un îndemn public, asumat, la nerespectarea legii fundamentale și a legilor ce i se subscriu, precum și la sfidarea voinței populare chemată să se pronunțe prin referendum”, notează Viorica Costiniu, președinte de onoare al Asociației Magistraților din România.

Viorica Costiniu: ”Nu sunt judecători suficienți pentru a asigura completele de apel cu câte 3 judecători”
Judecătoarea Viorica Costiniu prezintă, în continuarea mesajului pe care o l-a transmis premierului Florin Cîțu, că o modificarea ”componentei ca număr” a judecătorilor completelor nu poate fi viabilă din mai multe motive.

Ideea că s-ar putea aplica principiul dăunător ”lasă că merge și așa” sau ”mulți văd, puțin cunosc” poate avea efecte care, în timp, se vor întoarce precum un bumerang chiar împotriva Justiției.

”Cărbunii încinși să fie scoși cu mâna guvernului din curtea unde i-a zvârlit (ca figură de stil), respectiv Parlamentul României. Modificarea componentei ca număr a judecătorilor completelor de apel nu o împărtășesc din multe motive și consider că nu au fost suficiente motive pertinente care să susțină mărirea numărului de judecători în completele de apel. Dezvoltarea subiectului în sine ține de alte elemente, de fond, aș zice, în condițiile în care discuția privește modificarea legii organice printr-o OUG”, notează Viorica Costiniu.

Sursa: gandul.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *