Ororile din închisorile comuniste, MARTURIE CUTREMURATOARE

Mironescu, fost deţinut politic, a vorbit despre ororile care se petreceau în penitenciarele din timpul regimului comunist.

Ce înseamnă „caleașca” într-o puşcărie politică

„Te prindeau doi de picioare şi te târau pe holurile de la Caransebeş, să le lustruieşti, până îţi ardeau pantalonii în fund. Unul se suia şi pe umărul tău”, a povestit fostul deținut politic în emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3, într-o intervenție telefonică..

„Li se scoteau ochii, li se băga creionul pe vizeta celulei”

„Eu nu am ajuns niciodată, dar se spunea că sub închisoare era locul de crimă. O mulţime de modalități de a chinui omul: căluşul, legatul de picioare în sus. Eu, fiind minor, am scăpat mai ieftin. Nu mă antrenam în discuţii, că îmi era frică. Mă duceau la muncă mereu, toate muncile. Împărţeam mâncare şi îi scoteam pe cei care erau la izolare, în lanţuri. După 10-15 zile, înţepeneau. Eu trebuia să mă duc să îi spăl, să-i curăţ. Era un chin, era o groază.

S-au întâmplat tot felul de mizerii cu aceşti oameni nevinovaţi. Li se scoteau ochii, li se băga creionul pe vizeta celulei. Era un preot greco-catolic. L-a chemat la celulă, la vizetă şi subofiţerul i-a scos ochiul. Am văzut cum îi curgea ochiul, în jos, îi curgea sânge. Îmi aduc aminte toate chestiile astea”, a mai povestit Mironescu.

„Procurorii semnau contracte cu securitatea”

„Procurorul care se ocupa cu eliberarea condiţionată era cu sticla de coniac sub masă, mai lua câte o gură, ne mai înjura. Şi toţi cei majori făceau pedeapsa cap-coadă, până s-a dat Decretul din ’77 al lui Ceauşescu şi au scăpat toţi. Eu, minor, am scăpat cu 18 luni. Procurorii semnau contracte cu securitatea. Nu puteau să colaboreze pentru că erau ofiţeri de securitate. Acolo, unul dintre ofițeri nu purta uniformă albastră. Unul venea civil şi unul în uniforma aia kaki, cu însemnele albastre la guler. Ăla era ofiţer de securitate, nu de armată”, a mărturisit fostul deținut politic.

Urmăriți acest site pe Telegram și pe Google News

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *