Partea I – apariția feminismului (Primul Val)
(secolul XIX – până la jumătatea secolului XX)
Mulți consideră că feminismul a apărut în Franța, unde o femeie de rang nobil a deschis, în 1610, primul salon în afara curții regale, care acceptă și femei, unde se practicau discuții filozofice și unde a început să se dictute intens despre condiția femeii în societate și nevoia de educație.
În secolul XVIII, când a început să se resimtă progresul social, s-a născut un nou val de intelectuali și filozofi, Valul Rațiunii, care a ajuns la concluzia că instituțiile culturale și sociale, sunt produsul umanității și nu a divinității, astfel s-au produs schimbări radicale în cadrul instituților, restricțiile legate de gen și clasa au fost ridicate.
În urma evenimentelor din 1774 și a revoluției franceze din 1789, ideea că femeile au nevoie de libertate a prins avânt. Astfel, femeile au câștigat putere politică și au ajuns la un consens în legătură cu mult-dorita libertate.
Amuzant este faptul că Franța va acorda dreptul de vot femeilor abia în 1948.
Mary Wollstonecraft, scriitoare de origine engleză, a publicat în 1792 Justificarea drepturilor femeilor ce aducea în atenția citiorilor ideea că femeile nu sunt inferioare bărbaților, ci doar duc lipsă de educație, și a sugerat că bărbații și femeile trebuie să fie în egală măsură imagini ale societății, societate care trebuie să se axeze pe rațiune. Ea a fost căsătorită cu William Godwin, întemeietorul utilitarismului (un fel de nihilism bazat pe egalitate) dar și al anarhismului.
Citeste restul articolului pe Baricada
Urmărește ultimele știri pe Google News
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!