ORDINUL lui Raed Arafat! Șeful DSU a venit cu detalii despre document

Ordinul prin care Raed Arafat a interzis unităților spitalicești să mai refuze bolnavii nu are nicio legătură cu aglomerația ce s-a creat la secția ATI a spitalului din Piatra Neamț, devastată în incendiul în care au pierit mai mult de 10 oameni, susține șeful DSU.

Raed Arafat a reacționat pe Facebook, răspunzând valurilor de acuze care au venit în ultimele zile la adresa sa și a Departamentului pentru Situații de Urgență – DSU, ca urmare a tragediei petrecute la Piatra Neamț.

Șeful DSU se declară mulțumit de intervenția instituției pe care o conduce și critică vehement acuzele care i-au fost aduse, inclusiv de către o parte a presei.

”Apar informații care nu sunt corecte”
”Aș dori să clarific câteva aspecte, așa cum v-am obișnuit când apar informații care nu sunt corecte și care văd că sunt preluate de diferite entități, fie prin rețelele de socializare, fie prin o parte din mass media.

Consider că trebuie să le clarific și să vă aduc punctul meu de vedere.

Încercarea domnului Mirel Curea și a altor personaje de a lega cel puțin un ordin pe care l-am emis, pentru a proteja pacienții în final, pentru a se asigura, pe cât de posibil este, în situația în care ne află, fluiditatea sistemului de urgență – ei încearcă să lege acest lucru de tragedia care a avut loc la Piatra Neamț și să spună că acest ordin poate a stat la baza acestei tragedii.

Este un ordin pe care l-am emis, știu că a deranjat pe unii colegi, un ordin care spune că nu poți refuza pacienții și nu poți reține ambulanțele la spital mai mult decât o oră, ca să putem să le eliberăm și să răspundă la alte urgențe.”, spune secretarul de stat în intervenția video pe care a postat-o pe pagina de socializare.

”Ordinul nu a creat pacienții”
”Motivul pentru care am emis acest ordin este faptul că sistemul se află sub o presiune, iar în unele unități sanitare sunt colegi care uneori decid că ”noi nu mai putem primi, că s-a umplut la noi – mergeți la altă unitate sanitară”.

Dar când toate unitățile sanitare sunt pline și începe ambulanța să se plimbe și să nu găsească unde să ducă bolnavul 1. ambulanța respectivă este pierdută din sistem, pentru că are un pacient cu care se plimbă; 2. pacientul este în risc și asta este foarte important și 3. nu se va găsi soluție, pentru că toate unitățile sunt în situația respectivă.

Și atunci, e un principiu al medicinei care se ocupă de dezastre și de un aflux masiv de pacienți, e un principiu că primești, triezi, stabilești care pacienți au prioritate, dacă sunt foarte grav, care pacienți pot aștepta, dacă nu sunt grav și acest lucru trebuie făcut, nu poți să lași în ideea că dacă la mine e plin, gata, am închis poarta și nu mai primesc ambulanțele.

Dar de aici, la a zice că acest ordin a stat la baza supraaglomerării secțiilor de ATI și faptul că acest ordin a dus la grăbirea modului de adaptare a secțiilor ATI… ordinul nu a creat pacienții!”, arată medicul.

”O analogie pe care nu pot să o înțeleg”
”Asta trebuie înțeles: ordinul nu a creat pacienții! Pacienții sunt acolo. Ordinul a reglementat unele aspecte pentru a proteja pacienții și a evita ca pacienții să fie plimbați peste tot.

Iar bolnavii – în primul rând trebuie acordată asistență medicală de urgență, după care, da, căutăm un loc unde să îi punem. Și unitățile de primiri urgență s-au dovedit a avea o importanță majoră în gestionarea cazurilor grave și intermediare din această pandemie, așa cum au avut și au secțiile de terapie intensivă și secțiile de boli infecțioase și pneumologie.

Să spui că ordinul este de vină, ca și cum ordinul a creat pacienții suplimentari, este o analogie pe care nu pot să o înțeleg.

Văd că a fost o discuție întreagă despre vina lui Arafat în declanșarea tragediei de la Piatra Neamț, din cauza acestui ordin, să se vină cu o astfel de prezentare în fața populației, este un lucru total incorect, nedeontologic, neprofesional din partea celor care vin cu astfel de aberații.

Puteau să întrebe și să verifice punctul nostru de vedere.

Ce s-a întâmplat în Piatra Neamț este o tragedie care acum se află sub investigație și cu siguranță o să aflăm mai multe aspecte despre împrejurările și modul în care a avut loc acest incendiu.”, a mai declarat Raed Arafat.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.