S-a dat ORDINUL DE CHEMARE al rezerviștilor din Romania la mobilizare DOCUMENT

Mihai Gâdea a prezentat, marți, în premieră, la Sinteza zilei, un ordin de chemare al rezerviștilor din România. Documentul prezentat de Mihai Gâdea a fost emis de Ministerul Apărării Naționale, Centrul Militar Județean Brăila, în baza articolului 26 din Legea 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și al stării de război.

Potrivit ordinului de chemare, soldatul trebuie să se prezinte în termen de 48 de ore la unitatea militară desemnată. În caz de neprezentare la termenul și locul menționate în ordin, persoana respectivă este atenționată că va suporta consecințele Codului Penal, articolul 435 care prevede închisoare de la 2 la 7 ani.

Pe verso, ordinul de chemare al rezerviștilor menționează obligațiile posesorului acestui document:

1. Vă veţi prezenta la locul şi termenul prevăzute în ordinul de chemare în următoarele situaţii:
– la instituirea stării de asediu;
– la declararea stării de mobilizare parţială sau totală, precum şi a stării de război;
– la chemarea prin delegatul M.A.l., unităţii militare, ori prin staţiile locale de radio sau TV.
2. Veţi prezenta ordinul de chemare operatorilor economici cu care executaţi transportul, pentru a fi înscrise datele menţionate în cupoanele de deplasare la mobilizare sau război.
3. La prezentarea la unitate veţi avea asupra dumneavoastră:
– ordinul de chemare (pliat şi lipit pe ultima copertă a livretului militar), livretul militar, cartea de identitate, permisul de conducere auto, actele medicale pe care le posedaţi (carnet de sănătate, bilet de ieşire din spital, certificat de concediu medical, decizia de pensionare pe caz de boală etc);
– obiecte de igienă personală;
– hrană rece pentru una zi.
4. Ordinul de chemare şi livretul militar vor fi păstrate în deplină siguranţă pentru a nu fi supuse pierderii, deteriorării, distrugerii sau furtului, iar la plecarea din localitate se vor găsi asupra dumneavoastră,
5. Pierderea ori deteriorarea ordinului de chemare va fi anunţată, în termen de 48 ore, centrului militar.

Reacția MApN, după ce Antena 3 a prezentat ordinul de chemare al rezerviștilor la mobilizare sau război
“Să știți că astfel de ordine se emit anual câteva mii, pentru că centrele militare județene și de sector au un plan de verificare a rezervei Armatei în fiecare an. În textul acestu ordin este invocată Legea 355/2009, coroborată cu altă lege, Legea 446/ 2017.

Contextul este foarte important și coincindența pare mult prea mare, dar vă asigur că în fiecare an.. Noi, de altfel, avem și exerciții speciale pe acest domeniu, undeva în aprilie-mai-iunie, pentru că suntem obligați de lege, iar în restul anului există un plan de verificare.

Domnul în cauză are 52 de ani, deci doar până la 55 de ani va rămâne evidențele militarilor în rezervă”, a precizat, în exclusivitate, la Sinteza Zilei, gen.Constantin Spînu, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Sursa: antena3.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *