Orban SFATUIESTE romanii : Pacienţii de COVID-19 ar trebui să stea în spital măcar 5 zile

Premierul Ludovic Orban este de părere că pacienţii de COVID-19 ar trebui să stea în spital nu doar 48 de ore, ci măcar cinci zile, pentru a putea fi investigaţi medical aprofundat. El a precizat că persoanele infectate care aleg să iasă din spital ar trebui să se izoleze de restul familiei.

„După părerea mea, orice om diagnosticat cu COVID are nevoie de evaluare medicală, chiar dacă nu are simptome. Acest virus acţionează într-un mod care nu este cunoscut de specialişti. Sunt evoluţii fulminante în cazuri în care nu prezintă niciun simptom.

Sfatul meu către români este să nu stea numai 48 de ore (internaţi – n.red.), să stea măcar cinci zile, să poată fi urmărită, să se poată face analize mai aprofundate, de tip RMN, computer tomograf, (…) pentru a fi în afara oricărui pericol. Aţi văzut că am avut cazuri de persoane care nu aveau simptome, care au ieşit din spital şi s-au întors apoi în spital cu situaţii critice sau unii dintre ei chiar au decedat”, a spus, vineri, Ludovic Orban.

Conform premierului, persoanele infectate care aleg să iasă din spital ar trebui să stea izolate.

„Chiar şi dacă pleacă din spital, trebuie să rămână sub supraveghere medicală, să îi fie administrat tratamentul şi la orice evoluţie a bolii să fie internat de urgenţă. Aici, în mod evident, există medicul de familie, există medicul din spital, care a evaluat starea de sănătate. Şi aici e o problemă. E foarte important ca o persoană infectată care iese din spital să nu se trateze unde vrea, să se trateze într-un loc unde să poată să se izoleze. (…) Este foarte important să ne asigurăm că orice posibil purtător de virus respectă măsurile de izolare şi nu pune în pericol sănătatea celorlalţi cetăţeni”, a mai spus şeful Executivului.

Conform sursei citate, orice înăsprire a sancţiunilor, în conformitate cu deciziile CCR, nu se poate realiza decât prin lege adoptată de Parlament.

„La ora actuală avem sancţiuni, de la amenzi, până la posibilitatea de a suspenda sau de a anula autorizaţii de funcţionare, pentru persoanele juridice, care nu respectă regulile. Sigur că am avut o analiză privitoare la strategia de efectuare a controalelor, în care le-am solicitat să efectueze controale unde există informaţii că există cel mai mare risc epidemiologic”, a adăugat Orban.

Mediafax.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *