Orban pune din nou piciorul in prag: vrea ca Patriarhul Kiril să fie scos de pe lista neagră a UE

După ce Ungaria a frânat acordul privind sancțiunile, Viktor Orban vrea ca Patriarhul Kiril să fie scos de pe lista neagră a UE, scrie Il Fatto Quotidiano.

După acordul privind embargoul asupra petrolului rusesc transportat cu vaporul, cu scutirea temporară a țărilor fără ieșire la mare, părea că cel de-al șaselea pachet de sancțiuni europene pentru Moscova a primit undă verde. În schimb, Ungaria lui Viktor Orban are de obiectat și cere ca patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Kiril să fie exclus de pe lista personalităților afectate de prevederile Uniunii Europene.

În schema de sancțiuni, Kirill și alte personalități ruse au fost trecute pe lista neagră a persoanelor și entităților despre care se presupune că ar fi implicate în operațiunea militară rusă din Ucraina. Clericul a ajuns de multe ori pe primele pagini ale ziarelor pentru că a „binecuvântat” invazia ordonată de Vladimir Putin și pentru că a încercat să ofere o justificare planurilor expansioniste ale Moscovei în țara lui Volodimir Zelenski. Drept consecință, a fost considerat una dintre vocile Kremlinului, cu un impact deosebit asupra credincioșilor, fapt care a provocat o altă distanțare din partea Bisericii autocefale ucrainene.

Citiți și:  Anunțul care arunca in aer toată Uniunea Europeană. News alert

Nu este încă clar care sunt motivele care l-au determinat pe Viktor Orban să deschidă această nouă bătălie în cadrul Consiliului UE. Dacă în problema aprovizionării cu petrol din Rusia, Budapesta a cerut garanții în mod legitim, având în vedere dependența puternică de țițeiul rus și de imposibilitatea accesului la transporturile pe mare, la fel ca Cehia, Slovacia, Austria și Luxemburg, poziția adoptată față de persoana lui Kiril pare să aibă mai mult o valoare politică, legată de bunele relații dintre Ungaria și Rusia, decât una economică. Nu poate fi considerată nici măcar o chestiune de stabilitate internă, în condițiile în care populația maghiară de confesiune ortodoxă reprezintă mai puțin de 1% din totalul credincioșilor.

Citiți și:  ULTIMA ORA Ungaria tocmai a trimis o undă de șoc în toată Europa

Sursa: RADOR/ euractiv.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.