„Operațiunea Zendal”: 750 de militari vor testa zeci de mii de cetățeni pentru coronavirus . In ce tara din Europa se intampla asta


Un număr de 750 de militari sunt pregătiți să parcurgă toată Spania și testeze pentru coronavirus cetățeni din zeci de mii de locuințe, în „Operațiunea Zendal” ce face parte dintr-un macrostudiu pe care îl elaborează Ministerul spaniol al Sănătății, scrie El Pais, în ziua în care Regatul a depășit 20.000 de decese în rândul pacienților confirmați cu COVID-19.

Operațiunea este pusă în scenă chiar de către Statul Major al Apărării de la Madrid și a fost intitulată generic „Zendal”, ca un omagiu pentru asistenta spaniolă Isabela Zendal Gomez, care l-a însoțit pe doctorul Balmis în expediția ce avea să aducă vaccinul pentru variolă în toate coloniile Imperiului spaniol, la începutul secolului XIX.

Vestea vine în contextul în care Salvador Illa, ministrul spaniol al Sănătății, anunța în 7 aprilie realizarea unui macrostudiu epidemiologic asupra a 60.000 de persoane, cărora le vor fi recoltate probe pentru COVID-19. Demersul va conduce la „cunoașterea gradului de răspândire a virusului în societatea spaniolă”.

Este de așteptat ca studiul să fie pus în practică încă de săptămâna viitoare și să dureze până la începutul lunii mai, fiind structurat în două valuri succesive, cu primul realizând teste rapide, care detectează prezența anticorpilor specifici coronavirusului, iar al doilea fiind dedicat celor de tip PCR, care va fi valabil doar pentru persoanele testate negativ. Acest lucru va permite nu numai cunoașterea părții infectate din populație, ci și a celei imunizate.

Institutul Național spaniol de Statistică s-a ocupat să definească aleatoriu un eșantion de 32.000 de locuințe, distribuite în cele 50 de provincii spaniole – cu excepția Ceuta și Melilla, două exclave spaniole de pe coasta marocană a Africii – luând în calcul atât criterii de extindere teritorială, cât și de densitate a populației.

Spania, peste 20.000 de decese de la debutul pandemiei de COVID-19

La bilanțul de sâmbătă, autoritățile spaniole au anunțat că încă 565 de pacienți confirmați cu infecție cu coronavirus au murit la nivel național, astfel că Spania are peste 20.000 de decese de la debutul pandemiei de COVID-19 și a depășit un nou prag psihologic.

Sursa: b1.ro

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

280 de vizualizări
loading...
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile