„Operatiunea Stanca”, manipularea teribila si odioasa a comunistilor

Operatiunea „Stanca” este una dintre cele mai cunoscute misiuni ale Sigurantei Nationale din Cehoslovacia comunista.

Acum, la 65 de ani de la acele evenimente, doi dintre „securistii” de atunci vor raspunde pentru moartea a sute de oameni nevinovati, care au cazut in capcana Sigurantei.

Operatiunea „Stanca” (de la „piatra de hotar”, granita – n.red.) a luat startul imediat dupa ce, in 1948, comunistii pun mana pe putere in Cehoslovacia. Tinta acestei operatiuni erau fugarii care incercau sa treaca granita.

Politia secreta s-a folosit de o serie de oameni din interior, pregatiti special, care lansau informatii false despre cum se poate trece granita. Totodata, acesti manipulatori versati erau si cei care ii conduceau pe doritori la granita, noteaza Deutsche Welle.

Civilii nevinovati treceau o granita falsa, iar afara erau asteptati de agenti ai Sigurantei de Stat, imbracati in uniforme americane. Acestia vorbeau perfect englezeste, ba chiar le faceau cinste transfugilor cu whisky. Pe biroul „americanilor” zacea un drapel al SUA, iar in camera de interogatorii se afla portretul presedintelui american.

Citiți și:  Implicarea lui George Soroș în lovitura de stat de la 1989

Transfugii, fericiti si convinsi ca in sfarsit au ajuns in lumea libera, incepeau sa vorbeasca liber despre lupta lor impotriva comunismului si despre alti oameni ramasi in tara care faceau acelasi lucru. Dupa ce se terminau interogatoriile, fugarii erau condusi catre un lagar special, dar, deodata, apareau granicerii cehoslovaci care ii arestau pe toti.

Astfel, asa-zisii americani si emigrantii ajungeau sa fie arestati. Soarta lor era deja pecetluita, majoritatea fiind torturati si murind in acele locuri. Asta se facea pentru ca nimeni sa nu isi dea seama ca este vorba de o inscenare.

Sute de vieti pierdute

Pentru cei care incercau sa fuga, stratagema comunistilor a fost un adevarat dezastru. In primul rand, fugarii isi recunosteau singuri vina pentru acte impotriva sigurantei natiunii. Involuntar, isi turnau si rudele, prietenii. Conform istoricilor cehi, din punctul de vedere al fortelor comuniste, operatiunea a fost un succes, in mainile autoritatilor picand sute de opozanti ai regimului.

Citiți și:  Implicarea lui George Soroș în lovitura de stat de la 1989

La granita cu Bavaria erau instalate multe astfel de puncte de granita false. In 1951, Siguranta Nationala a fost obligata sa puna capat „Operatiunii Piatra”, dupa ce americanii au aflat de ea si au trimis un protest oficial autoritatilor de la Praga, in care isi aratau indignarea pentru folosirea abuziva a simbolurilor nationale ale SUA.

La 65 de ani de la acele evenimente, doi fosti participanti au fost trimisi in judecata, dupa ce un istoric american din Boston a descoperit identitatea acestora. Multi se indoiesc insa ca acestia vor fi condamnati, din moment ce unul are 92 de ani, iar celalat 91.

Ziare.com

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile