fbpx
GENERAL

OMS schimbă foaia! Toți cei vaccinați trebuie să știe asta

taiwan oms 1 720x444 2

OMS schimbă foaia! Răsturnare de situație privind strategia vaccinării cu doze booster. Repetarea dozelor de rapel ale vaccinurilor originale anti-Covid nu este o strategie viabilă împotriva variantelor emergente, avertizează experții Organizației Mondiale a Sănătății. Ei cer noi vaccinuri care să protejeze mai bine împotriva transmiterii, potrivit The Guardian.

„O strategie de vaccinare bazată pe doze booster repetate, din compoziția originală a vaccinului, este puțin probabil să fie adecvată sau durabilă”, a declarat Grupul Consultativ Tehnic al OMS pentru Vaccinul Covid-19 (TAG-Co-VAC).

Grupul de experți, care lucrează pentru a evalua performanța vaccinurilor Covid-19, a cerut dezvoltarea de noi vaccinuri care nu numai că pot proteja persoanele care se infectează cu Covid împotriva formelor severe ale bolii, ci mai ales să prevină contractarea virusului, pentru a face față noilor variante de Covid, cum ar fi Omicron, scrie The Guardian.

„Vaccinurile Covid-19 cu un impact mare asupra prevenirii infecției și transmiterii, pe lângă prevenirea bolilor severe și a decesului, sunt necesare și ar trebui dezvoltate”, susține grupul consultativ. Acest lucru ar contribui la reducerea „transmiterii comunitare și a necesității luării unor măsuri stricte de ordin social”, adaugă cei de la OMS.

Alte vaccinuri, care să reducă nevoia de doze booster
De asemenea, în comunicatul OMS se sugerează că dezvoltatorii de vaccinuri ar trebui să se străduiască să creeze seruri care „declanșează răspunsuri imune mai puternice și de lungă durată, pentru a reduce nevoia de doze booster succesive”.

Pe măsură ce virusul evoluează și până când noi vaccinuri vor fi disponibile, „compoziția actualelor vaccinuri Covid-19 ar putea să fie necesar să fie actualizată”, continuă grupul.

Potrivit OMS, în întreaga lume se lucrează la 331 de vaccinuri candidate. Agenția de sănătate a ONU și-a dat până acum aprobarea pentru opt vaccinuri diferite.

Un număr tot mai mare de dovezi indică faptul că varianta Omicron nu este doar mult mai transmisibilă decât variantele anterioare, ci și mai capabilă să se sustragă protecției vaccinurilor.

Pfizer a ghicit gândurile OMS și anunță un nou vaccin
Chiar directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a declarat de curând că, probabil, este nevoie de un vaccin Covid-19 reproiectat, care să vizeze în mod specific varianta Omicron, iar compania sa ar putea fi gata să lanseze unul, până în martie.

Bourla a spus că Pfizer și BioNTech lucrează atât la o versiune de vaccin țintit Omicron, cât și la un vaccin care ar include atât vaccinul anterior, cât și unul care vizează varianta cu răspândire rapidă. „Cred că este scenariul cel mai probabil”, a spus Bourla. „Lucrăm la doze mai mari. Lucrăm cu programe diferite. Facem o mulțime de lucruri chiar acum, în timp ce vorbim”, a precizat șeful Pfizer.

Sursa: capital.ro

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.