GENERAL

ALERTA. OMS recomandă Ucrainei să distrugă agenții patogeni cu amenințare ridicată pentru a preveni potențialele scurgeri

loms declare une pandemie

Organizația Mondială a Sănătății a sfătuit Ucraina să distrugă agenții patogeni cu amenințare ridicată găzduiți în laboratoarele de sănătate publică ale țării pentru a preveni „orice potențiale scurgeri” care ar răspândi boala în rândul populației.

Experții în biosecuritate spun că mișcarea de trupe a Rusiei în Ucraina și bombardarea orașelor sale au crescut riscul de evadare a agenților patogeni care cauzează boli, în cazul în care oricare dintre aceste facilități ar fi deteriorate.

La fel ca multe alte țări, Ucraina are laboratoare de sănătate publică care cercetează cum să atenueze amenințările bolilor periculoase care afectează atât animalele, cât și oamenii, inclusiv, cel mai recent, COVID-19. Laboratoarele sale au primit sprijin din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene și a OMS.

Ca răspuns la întrebările Reuters cu privire la activitatea sa cu Ucraina înainte și în timpul invaziei Rusiei, OMS a declarat într-un e-mail că a colaborat cu laboratoarele de sănătate publică din Ucraina de câțiva ani pentru a promova practici de securitate care ajută la prevenirea „eliberării accidentale sau deliberate de agenți patogeni.”

„Ca parte a acestei activități, OMS a recomandat cu tărie Ministerului Sănătății din Ucraina și altor organisme responsabile să distrugă agenții patogeni cu amenințare ridicată pentru a preveni eventualele scurgeri”, a spus OMS.

OMS nu a spus când a făcut recomandarea și nici nu a oferit detalii despre tipurile de agenți patogeni sau toxine găzduite în laboratoarele Ucrainei. De asemenea, agenția nu a răspuns la întrebările dacă recomandările sale au fost respectate.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a repetat o afirmație conform căreia Statele Unite operează un laborator de război biologic în Ucraina, acuzație care a fost respinsă în mod repetat de Washington și Kiev.

Zakharova a spus că documentele descoperite de forțele ruse în Ucraina au arătat „o încercare de urgență de a șterge dovezile programelor biologice militare” prin distrugerea probelor de laborator.

Ca răspuns, un purtător de cuvânt al prezidenției ucrainene a spus: „Ucraina neagă cu strictețe orice astfel de acuzație”. Purtătorii de cuvânt ai guvernului american au negat, de asemenea, cu fermitate acuzațiile lui Zakharova, spunând că Rusia ar putea folosi afirmațiile sale ca pretext pentru a-și desfășura propriile arme chimice sau biologice.

Declarația OMS nu face referire la războiul biologic. Agenția a spus că încurajează toate părțile să coopereze pentru „eliminarea sigură și sigură a oricăror agenți patogeni pe care îi întâlnesc și să solicite asistență tehnică, după cum este necesar”. S-a oferit să ajute oriunde este posibil cu îndrumări și coordonare tehnice, potrivit Reuters.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni vineri la cererea Rusiei, au spus diplomații, pentru a discuta afirmațiile Moscovei, prezentate fără dovezi, cu privire la activitățile biologice ale SUA în Ucraina.

Sursa: antena3.ro

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți, prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

paypal donate button 1

Lasă un răspuns

Back to top button

Dacă ți-au plăcut articolele și dorești să ne susții, orice DONAȚIE este binevenită.

X

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.