OMS face un ANUNT TERIFIANT. Pandemia de coronavirus a fost scăpată de sub control

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a raportat duminică cea mai mare creştere de până acum a numărului zilnic de persoane infectate cu noul coronavirus, la nivel global. Un vaccin este așteptat acum mai mult ca niciodată.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii – OMS a anunţat că numărul cazurilor de infectare cu coronavirus din întreaga lume a crescut cu peste 294.000 în ultimele 24 de ore, cea mai mare creştere de până acum.

Până acum, s-au înregistrat peste 21 de milioane de cazuri de coronavirus în întreaga lume, potrivit Universităţii Johns Hopkins. Peste 771.000 de oameni au murit.

Dintre ţările afectate, cel mai mare bilanţ l-a înregistrat SUA: peste 5,5 milioane de infectări, 172.000 de decese.

Apel la cooperare globală
În context, OMS a lansat un apel la o mai mare cooperare globală în cadrul eforturilor de dezvoltare a unui vaccin împotriva COVID-19, avertizând împotriva ”naţionalismelor” în acest domeniu, potrivit presei internaționale.

”Economia mondială nu se va putea restabili într-un mod sustenabil decât dacă noul coronavirus este învins peste tot în lume, deci este în interesul naţional al ţărilor să coopereze”, a subliniat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o declaraţie făcută la sediul organizaţiei din Geneva.

”Cererea excesivă şi competiţia pentru dotarea cu acest preparat generează deja un naţionalism al vaccinurilor şi un risc de umflare a preţurilor.

Este un tip de disfuncţionalitate a pieţei pe care numai solidaritatea globală, investiţiile şi angajamentul în sectorul public îl pot rezolva”, a avertizat directorul OMS.

Nouă dintre vaccinurile testate clinic în lume vor fi disponibile pentru ţări printr-un fond creat în cadrul a ceea ce OMS a numit ‘ACT (Access to COVID-19 Tools) Accelerator’.

Dar acest fond ar mai avea nevoie de încă 31,3 miliarde de dolari, potrivit OMS.

Lipsa fondurilor necesare
În iunie, fondul a avertizat deja guvernele, fundaţiile şi sectorul privat că prin comunitatea internaţională s-a angajat doar cu o mică parte din banii necesari.

Pe lângă vaccinuri, fondul respectiv a fost constituit de asemenea pentru a ajuta în cercetarea şi producerea de teste şi medicamente împotriva COVID-19.

Rusia a anunţat marţi că este prima ţară care a înregistrat un vaccin împotriva COVID-19, pe care l-a denumit Sputnik V, dar anunţul său a fost primit cu rezerve de către OMS şi de comunitatea ştiinţifică internaţională, având în vedere că studiile clinice asupra acestuia nu au fost încă finalizate.

Capital.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *