OMS, avertismentul care îngrozește lumea. Ce se întâmplă cu noile variante Covid-19, mai agresive și mai periculoase

Lumea se află într-un nou impas, după ce OMS a transmis un avertisment crunt cu privire la pandemia de Covid-19. Potrivit repreznetanților Organizației Mondiale a Sănătății, „pandemia este departe de a se fi încheiat”, și mai mult, noi variante mai periculoase și mai contagioase pot lovi mai multe țări.

La ce trebuie să se aștepte autoritățile din întreaga lume
După depășirea valului trei al pandemiei, multe țări au introdus măsuri de relaxare, transmițând că suntem pe cale de a reveni la viața de dinainte. Milioane de oameni au trăit cu impresia că lucrurile bune încep din nou să apară, însă această falsă speranță nu a durat prea mult.

În cursul zilei de joi, Comitetul de Urgenţă al OMS a ridicat un mare semanl de alarmă cu privire la o ”probabilitate puternică” a apariţiei unor noi variante ale noului coronavirus, ”posibil mai periculoase și mai dificil de controlat”, a relatat AFP.

”Pandemia este departe de a se fi încheiat. Există o probabilitate puternică a apariţiei şi difuzării unor noi variante îngrijorătoare, posibil mai periculoase şi mai dificil de controlat decât cele înregistrate până în prezent de către această Agenţie ONU”, a transmis prin intermediul unui comunicat de presă Comitetul de Urgenţă al OMS.

Potrivit preşedintelui Comitetului, Didier Houssin, datele recente semnalează un pericol iminent, chiar și după 18 luni de la declararea stării de urgenţă a sănătăţii publice internaţionale.

”Tendinţele recente sunt îngrijorătoare. La 18 luni de la declararea stării de urgenţă a sănătăţii publice internaţionale, continuăm să alergăm după virus, iar virusul continuă să alerge după noi”, a explicat acesta, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit cercetărilor efectuate, tulpina Delta este cea mai periculoasă dintre cele patru, fiind mult mai agresivă și mai contagioasă decât acestea. Chiar și așa, oamenii de știință au dovedit că vaccinurile prezente până acum în Europa reușesc să ofere imunitate eficientă chiar și împotriva acestei tulpini amenințătoare.

Cele două recomandări esențiale făcute de OMS
Preşedintelui Comitetului, Didier Houssin, a transmis cele două recomandări de bază făcute de membrii Comitetului de urgenţă al OMS. Aceștia consideră de o importanță capitală apărarea unui acces fără discriminări la vaccinuri, cât și gândirea rațională înainte adoptării unor iniţiative puţin justificate ştiinţific, precum vaccinarea cu o a treia doză de vaccin anti covid-19, propusă de către alianţa Pfizer-BioNTech.

Acesta consideră necesară o ”continuare a apărării neobosite a unui acces echitabil la vaccinuri şi o distribuire echitabilă a vaccinurilor în lume, prin încurajarea împărţirii dozelor, producţiei locale, liberalizarea dreptului de proprietate intelectuală, transferuri de tehnologie, consolidarea puterii capacităţilor de producţie şi, bineînţeles, finanţări necesare în vederea implementării tuturor acestor activităţi.

Este esenţial să nu se permită o deturnare, prin iniţiative care ar putea agrava nedreptatea în accesul la vaccinuri prin recomandarea unei ”booster dose” sau a unei a treia doză de vaccin anticovid.”, a concluzionat profesorul Houssin, fost director general al Sănătăţii în Franţa.

Sursa: playtech.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *