Oficialii de la Phenian își arată colții: Coreea de Nord avertizează SUA și Coreea de Sud

În timp ce SUA și Coreea de Sud se pregătesc pentru exerciții militare comune, Coreea de Nord avertizează că cei doi aliați se vor confrunta cu provocări de securitate „fără precedent” și consecințe „nedorite” dacă nu își opresc „exercițiile militare”.

Choe Jin, directorul adjunct al Institutului de Dezarmare și Pace din Coreea de Nord, o organizație de stat operată de Ministerul de Externe nord-coreean, a declarat săptămâna aceasta pentru Associated Press că exercițiile militare SUA-Coreea de Sud „conduc Peninsula Coreeană spre pragul războiului”.

Exercițiile militare comune
„În cazul în care SUA și aliații săi optează pentru o confruntare militară cu noi, ei s-ar confrunta cu o instabilitate fără precedent din punct de vedere al securității”, a spus Jin, adăugând că „SUA ar trebui să aibă în vedere că vor fi tratate pe picior de egalitate atunci când ne vor amenința cu arme nucleare”.

Jin a mai spus că SUA ar trebui să-și înceteze „politica de ostilitate” cu Coreea de Nord dacă nu dorește să se confrunte cu „o consecință nedorită”. Exercițiile militare comune între SUA și Coreea de Sud sunt evenimente regulate. Reacția nord-coreeană a fost în concordanță cu răspunsurile la exercițiile anterioare, pe care le consideră un precursor al unei invazii.

Președintele sud-coreean, Yoon Suk-Yeol, al cărui prim mandat a început în mai, a spus că aceste exerciții comune ar trebui normalizate, fiind o descurajare pentru Coreea de Nord, care are, din nou, un comportament provocator.

„SUA și Coreea de Sud demonstrează cât de strânsă este alianța lor”, a declarat Bruce Bennett, analist senior al apărării la RAND Corporation. „Trebuie să ne întrebăm dacă Kim Jong-un nu realizează că este vina lui. Dacă nu ar fi făcut mai multe teste cu rachete în acest an, nu am fi putut arăta puterea alianței noastre”.

Frica pe care o are Coreea de Nord
Coreea de Nord a efectuat 31 de teste de rachete în 2022, inclusiv unul despre care susține că a fost prima lansare reușită de ICBM din 2017. Pe 6 iunie, la doar 24 de ore după ce Coreea de Nord a lansat opt ​​rachete cu rază scurtă de acțiune, SUA și Coreea de Sud au efectuat o operațiune comună -testul cu rachete despre care șefii de stat major au declarat că „a demonstrat capacitatea și postura de a lansa atacuri imediate, chiar dacă Coreea de Nord lansează rachete din diferite locații”.

Însă, Coreea de Sud spune că mai multe teste provocatoare ar putea avea loc în curând, inclusiv primul test nuclear al Coreei de Nord din septembrie 2017. Președintele Yoon a spus cum Coreea de Nord este gata să efectueze un test nuclear în orice moment. „Faptul că SUA participă la acest antrenament îi va provoca lui Kim suficiente îngrijorări”, a spus Bennett, potrivit Business Insider.

Sursa: evz.ro

Urmărește ultimele știri pe Google News

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasa un comentariu