O tiganie fara margini (Opinii)

Valurile duble sau triple de ipocrizie care au urmat mortii lui Florin Cioaba impun singurele cuvinte care descriu cel mai bine starea din ultimele zile: o tiganie.

Ironic, ea a capatat cele mai grave accente in gesturile, declaratiile si reactiile noastre, nu in cele ale reprezentantilor comunitatii rrome.

Iar cu exceptia teatrului absurd facut de fiul lui Florin Cioaba, Dorin, in jurul facturii de 350.000 de dolari, toate celelalte reactii ale liderilor rromilor au pendulat intre decenta si bun simt.

Mi-a fost teama o clipa ca daca factura ar fi ramas la valoarea initiala vom avea parte de un alt scandal international, unde rromii credinciosi ai fostului rege autointitulat ar fi luat cu asalt portile spitalului din Antalya intru recuperarea valorosului trup parasit de viata. Am avut noroc.

O greseala de traducere, un zero in plus initial sau in minus dupa negocieri, ori interventia unor oficiali ai dimplomatiei romanesti au facut sa scada costurile spitalizarii la un pret rezonabil. Supusii regelui au platit si trupul a fost adus in tara.

Daca rromii au reusit sa se comporte decent, presa in schimb, unii jurnalisti si invitatii lor s-au intrecut in ipocrizii, in discriminari sau in bataie de joc pe fata la adresa unei comunitati asupra careia s-au descatusat toate frustrarile si ura de care dispunem.

Citiți și:  Iohannis și epoca sa de (h)AUR(r)

Inca o mostra a incapacitatii de a intelege, de a comunica si de a empatiza cu adevarat cu etnia rroma. La o televiziune de stiri ipocrizia friza nesimtirea: in timp ce rulau imagini minute in sir de la petrecerile rromilor sau din cateva case de-ale lor unde aurul dadea pe afara, realizatorul si invitatii se straduiau sa explice telespectatorilor cat de ipocrit e sa speculezi suferinta in astfel de momente.

Pe aceleasi imagini cu bulibasi, regi si imparati rromi placati cu aur din cap pana-n picioare, alti comentatori, jurnalisti si politicieni refuza sa „analizeze” repatrierea sicriului lui Cioaba si deplang vitejeste saracia majoritatii rromilor.

La finalul analizei ii scot vinovati pe Traian Basescu si Ion Iliescu pentru inventarea regalitatii in comunitatea rromilor. Iar politicul e vinovat ca nu a facut nimic pentru educarea si integrarea rromilor in societate.

Cand apare stirea despre sinuciderea marelui fotbalist Costica Stefanescu, alti analisti sar si blestema soarta care face televiziunile, in majoritatea lor, sa pastreze ca subiect principal aterizarea sicriului autointitulatului rege Cioaba.

Citiți și:  Capitala, asediată de interlopi. Arme și droguri de un million de euro | VIDEO

Aceasta ipocrizie infinita care ne face sa uitam de medicii, profesorii si scriitorii care traiesc si se sting in mizerie, dar ne emotioneaza pana la revolta sinuciderea unui fotbalist, mai cu seama daca ea trece in umbra mortii unui rege rrom!

Mai onesti au fost cei care au ales sa-l trateze cu un minim de atentie. Dar si cei care l-au ignorat au exprimat astfel atitudinea traditionala a majoritatii societatii romanesti care, in cel mai bun caz, nu a stiut cum sa fuga de problemele rromilor. Iar in cel mai rau caz a incercat sa le rezolve excluzandu-le.

Este momentul presei sa faca presiune pe politicieni pana cand acestia vor trece de la vorbe la fapte si vor lucra cu adevarat la scoaterea rromilor din mizerie si integrarea lor in societate. Iar cei care declara ca nu se poate trebuie sa stie ca asta e doar expresia rasismului din ei.

Ziare.com

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

LASA UN COMENTARIU