fbpx
POLITICA

O țară UE și-a ales primul președinte homosexual. Primul care l-a felicitat a fost Volodimir Zelenski

urgenta 2 696x392 1

Ministrul leton de externe devine primul preşedinte declarat homosexual al țării baltice. Edgars Rinkevics a fost ales miercuri, 31 mai, preşedintele Letoniei de către parlamentul de la Riga.

Şef al diplomaţiei letone din 2011, Edgars Rinkevics, în vârstă de 49 de ani, îl va înlocui în funcţie pe Egils Levits, care a decis să nu mai candideze pentru un al doilea mandat.

Edgars Rinkevics și-a recunoscut orientarea sexuală în 2014

„Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a mă asigura că ţara noastră prosperă şi este în siguranţă”, a declarat Rinkevics după votul din Parlament.

Edgars Rinkevics şi-a recunoscut homosexualitatea în 2014, devenind prima personalitate politică din ţară care a făcut acest gest. Preşedintele Letoniei, ţară membră NATO şi UE, are un rol în mare parte ceremonial. Riga susţine ferm Ucraina în lupta acesteia împotriva agresiunii ruseşti şi este de acord cu aderarea Kievului la UE şi la NATO.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a felicitat imediat pe Edgars Rinkevics, numindu-l „prieten adevărat al Ucrainei”. „Letonia va fi pe mâini bune în următorii patru ani”, a declarat preşedintele demisionar Levits în urma alegerii succesorului său.

follow us on google news

Articole conexe
Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.