O româncă de 33 de ani, în elita astronomiei: ”Există viaţă extraterestră”

diana-dragomir

O româncă se află printre cei mai apreciați cercetători în domeniul astronomiei. Diana Dragomir conduce o echipă de oameni de știință  care a confirmat recent existenţa unei exoplanete similare cu Terra.

Diana Dragomir s-a născut la București, iar la vârsta de 11 ani a emigrat la Montreal, Canada, împreună cu familia, scrie descoperă.ro. Acum, la doar 33 de ani, aceasta este exoplanetolog la Universitatea din Chicago.

Românca se mândrește cu un CV extrem de bogat. Diana are la activ cercetări efectuate în cadrul unor universtităţi de prestigiu din Canada şi SUA, precum şi la NASA, descoperiri şi premii.

Cea mai importantă pentru ea este însă descoperirea unei planete, super-Terra, care își tranzitează steaua.

”De fiecare dată când trece între noi şi stea de-a lungul orbitei, blochează un pic din lumina stelei. Exoplanetele care tranzitează oferă mai multe posibilităţi de cercetare decât cele care nu sunt aliniate în acest fel. Exoplaneta a cărei tranziţie a fost descoperită prin munca mea este una dintre doar două sau trei mici planete cunoscute de astronomi până acum care pot fi studiate în mod foarte detaliat. Printre altele, îi putem observa atmosfera cu telescopul Hubble, ca să descoperim ce molecule conţine”, explică astrofizicianul român.

Citiți și:  „Ceva e pe cale să vină”

Aceasta nu este singura descoperire importantă a Dianei Dragomir. Recent, o echipă condusă de aceasta a oferit detalii extrem de importante despre o exoplanetă de mărimea lui Neptun şi de patru ori mai mare decât Pământul, pe care au denumit-o GJ 347Ob.

”GJ 3470b este cea mai mică exoplanetă cu o astfel de detecţie până acum, şi este prima oară când observăm spectrul unei exoplanete cu telescoape atât de mici. Deşi probabil că nu există viaţă pe GJ 3470b, rezultatul nostru constituie o etapă importantă spre studiul planetelor din ce în ce mai mici, apropiindu-ne gradual de descoperirea unei alte planete ca a noastră”, afirmă cu încredere dr. Diana Dragomir.

Citiți și:  „Ceva e pe cale să vină”

În legătură cu proiectele pe care le derulează în prezent, aceasta precizează că continuă să caute planete în jurul stelelor care se află cât mai aproape de sistemul solar, deoarece ”aceste stele se văd mai strălucitoare din perspectiva Pământenilor şi planetele lor pot fi studiate mai uşor”.

Urmărește ultimele știri pe Google News

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasa un comentariu