O NOUĂ TAXĂ în România!

taxe

Guvernul se gandeste la o noua taxa

Numărul fumătorilor români este în scădere, iar banii pe care îi adună statul din taxa pe viciu nu sunt suficienți pentru tratamentul persoanelor care s-au îmbolnăvit din cauza consumului țigărilor. În aceste condiții, guvernanții se gândesc să introducă o nouă taxă pentru fumători.

Consumul de țigarete a scăzut de la 36%, în anul 2004, până la 26%, în 2011, arată datele Ministerului Sănătății. În aceste condiții, potrivit ministrului de resort, Nicolae Bănicioiu, „și încasările din contribuția pentru sănătate au scăzut”, după cum se arată într-un răspuns al oficialului de la Sănătate la interpelarea unui parlamentar.

 

Contribuția pentru sănătate aplicată produselor din tutun, cunoscută drept „taxa pe viciu”, a fost introdusă în anul 2006, în paralel cu tratamentul dependenței tabagice „Programul Stop Fumat” și linia telefonică gratuită Stop Fumat.

 

În anul 2012, „luându-se în calcul cele cinci tipuri de boli considerate a fi cauzate de fumat (boli cardiovasculare, pulmonare cronice, cancere, infecții respiratorii și tuberculoză), pentru spitalizarea și tratamentul prin programele naționale de sănătate doar a cazurilor atribuite fumatului s-a cheltuit o sumă mai mare decât cea încasată din contribuția pentru sănătate aplicată produselor din tutun (diferența este de aproximativ 100 milioane lei)”, afirmă Bănicioiu.

 

Având în vedere creșterea continuă a cheltuielilor pentru diagnosticul și tratamentul bolilor provocate de fumat, „identificarea unei soluții prin care contribuția pentru sănătate aplicată produselor din tutun (și alcool) să crească anual ar trebui să fie o prioritate”, susține oficialul de la Sănătate.

 

Potrivit acestuia, foruri internaționale precum Organizația Mondială a Sănătății și Banca Mondială, precum și experiența altor țări indică mai multe posibilități de a crește taxarea pentru consumatorii de țigări și băuturi alcoolice, printre care:

 

1. Creșterea anuală a actualei taxe fixe (0,20 euro/pachet țigarete) ce se aplică fiecărui pachet de tutun.

2. Înlocuirea actualei taxe fixe cu un procent fix din acciza totală (cum este cazul taxei de 1% din acciză destinată Ministerului Sportului)

3. Aplicarea unei taxe pentru sănătate, distinctă de acciză. De exemplu, ca procent din veniturile agenților economici care comercializează produse din tutun și alcool. Aceasta din urmă, dacă ar fi introdusă, ar reprezenta o noutate absolută în România, o nouă taxă care îi va afecta pe fumători și pe consumatorii de băuturi alcoolice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *