O noua tara ar putea aparea, in Europa, langa Romania

Reprezentantii consiliilor locale din Unitatea Teritorial Autonoma Gagauzia se intalnesc in sedinte periodice pentru a examina perspectiva proclamarii autonomiei fata de Republica Moldova.

Potrivit unei comunicari de presa a Adunarii Populare a Gagauziei (APG), la prima sedinta, care a avut loc pe 21 august, organizata de consilierii satului Congazci, raionul Comrat, au participat deputatii APG Ivan Burgudji si Zahar Mitul, transmite IPN.

In cadrul acestei sedinte s-a discutat apelul locuitorilor Gagauziei, semnat de 6 mii de oameni, care le-au cerut deputatilor APG sa transmita autoritatilor Moldovei ca se incalca statutul juridic special al Gagauziei.

In cazul in care aceasta problema nu va fi rezolvata, alesii din Gagauzia vor organiza, pana in decembrie 2015, un referendum in care sa se puna problema iesirii din componenta Republicii Moldova, problema aderarii la Uniunea Vamala si cea cu privire la integrarea in Uniunea Europeana.

In urma acestei sedinte, consilierii au decis ca pe 29 august sa organizeze o adunare a locuitorilor satului in cadrul careia sa se discute aceste chestiuni.

Oamenii din Gagauzia sunt nemultumiti de modul in care Chisinaul respecta prevederile legii cu privire la statutul juridic al autonomiei, spun sustinatorii referendumului.

Potrivit Constitutiei Republicii Moldova, Legea organica care reglementeaza statutul special al unitatii teritoriale autonome Gagauzia poate fi modificata cu votul a trei cincimi din numarul deputatilor alesi in Parlament.

Sursa: Ziare.com

2 vizualizări

Susțineți presa independentă. Ne puteți sprijini printr-o donație prin PayPal:

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

LASA UN COMENTARIU