O nouă schimbare zguduie scena politică. Schimbarea radicală în PNL. Florin Cîțu e OUT! (SURSE)

O nouă schimbare zguduie scena politică. Liberalii sunt pregătiți să renunțe la numele lui Florin Cîțu pentru funcția de premier. Ce propuneri au liberalii și cine ar urma să conducă Guvernul?

Liberalii susțin că renunță la Florin Cîțu doar dacă Dacian Cioloș renunță la mandatul de premier desemnat, aceasta fiind singura variantă în care PNL ar accepta refacerea coaliţiei de guvernare.

În ceea ce privește situația noului premier, aceleași surse spun că Dacian Cioloş ar trebui să îşi retragă candidatura de premier desemnat, pentru că principala lor solicitare din momentul ieşirii din Guvern, şi anume renunţarea la Florin Cîţu premier, ar fi îndeplinită.

Liberalii urmează să se reunească în şedinţa Biroului Executiv, de la ora 11.00, însă discuţii au fost şi joi seara între membrii conducerii partidului. În cadrul acestora, PNL era hotărât să înainteze altă variantă de premier liberal.

Numele propuse de PNL pentru funcția de premier
Este vorba despre Dan Vîlceanu sau Lucian Bode, prima şansă având-o însă Bode. Condiţia rămâne însă aceași și anume ca USR să renunţe la Dacian Cioloş premier desemnat şi să se refacă coaliţia în jurul Partidului Naţional LIberal.

De menționat este faptul că în cazul înc are Dacian Cioloş ar renunța la mandat, preşedintele Klaus Iohannis va trebui să vină cu o nouă propunere de premier, de la PNL, sau USR și să meargă mai departe cu varianta unui guvern minoritar, cu Dacian Cioloş premier, care va pica la votul din Parlament.

După respingerea propunerii, preşedintele va înainta o nouă propunere de premier, de la PNL.

O reacție în acest sens a venit din partea prim-vicepreședinetlui PNL Lucian Bode. În legătură cu posibilitatea de a fi propus candidat pentru funcţia de prim-ministru, acesta a declarat că este nevoie de responsabilitate şi partidul „nu se joacă cu propunerile de pe o zi pe alta”.

„O să vedem decizia Biroului Executiv pentru mandatul domnului Cioloş. (…) Încă o dată, aici nu ne jucăm cu propunerile de pe o zi pe alta, eu vin de la Ministerul Afacerilor Interne, ştiu în ce situaţie critică, critică, subliniez, ne aflăm cu pandemia.

Aşadar orice întârziere, din punctul meu de vedere, nu face decât să adâncească această criză sanitară”, a afirmat Bode, înaintea şedinţei conducerii PNL.

Totodată, acesta a mai fost întrebat dacă PNL ar vota un Cabinet Cioloş ca să se treacă peste actuala criz. În acest context, Lucian Bode a declarat că doar liderul de partid va decide.

„Acest lucru vi-l va spune preşedintele partidului după această reuniune”, a spus el.

De cealaltă parte, Dacian Cioloș susține că dacă Guvernul său va trece va fi unul fragil care este posibil să pice în orice moment. El mai declara că speră totuși ca parlamentarii să dorească o iarnă liniștită, cu un Guvern stabil, având în vedere situația actuală.

„Pentru mine e clar, dacă acest guvern pe care USR îl va propune va trece, că va fi un guvern fragil. El poate să pice după aceea, oricând în Parlament. Pe de altă parte, mă aştept să existe destul de mulţi parlamentari care îşi doresc să treacă o iarnă cât mai liniştită, fără să îşi asume prea multe riscuri, la guvernare fiind, şi atunci, dacă există o majoritate de parlamentari care îşi doresc acest lucru, cum am spus, noi suntem gata să ne sacrificăm şi să punem pe masă o echipă de guvernare şi un program”, a susţinut Dacian Cioloş.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *